Akoestisch spanplafond

akoestisch spanplafond

Kan een akoestisch spanplafond de ruimteakoestiek verbeteren? JA!

Spanplafonds zien er niet alleen adembenemend mooi uit, ze dragen ook gewoon bij tot een betere akoestiek in de ruimte.

Maar er is nog veel meer voordelen aan een akoestisch spanplafond.

Ken je het gevoel? Je komt thuis en wil gewoon weer tot rust komen in je huis.

De buurjongen is weer druk bezig met oefenen op de elektrische gitaar zodat hij in de toekomst zijn geld kan verdienen in een rockband. Ontspanning?
Op geen enkele manier. Of heb je luidruchtige buren? Het akoestische plafond helpt!

Akoestisch interieurontwerp met een akoestisch spanplafond

De akoestiek van een ruimte is net zo belangrijk als de architectuur, inrichting en verlichting.

Normaal gesproken is het gebrek aan geluidsabsorberende componenten vooral merkbaar in zwembaden of in sommige cafés en restaurants, waar je je buurman niet meer kunt verstaan in de verwarring van stemmen en kletterend serviesgoed.

Dit hinderlijke geluidsniveau kan effectief worden verminderd.

Wat is een akoestisch spanplafond?

werking van akoestisch spanplafond

Iedereen praat, maar je verstaat jezelf niet meer? Dan is het tijd voor een akoestisch plafond.

Dit spanplafond is in staat om de akoestiek van de ruimte zonder problemen te verbeteren.

Dat komt eenvoudigweg doordat het spanplafond “vrij” wordt gemonteerd. Als gevolg hiervan wordt het geluid dat in de ruimte wordt gegenereerd meerdere malen gebroken, waardoor het meer gedempt wordt.

Voor jou betekent dit dat je door het eenvoudigweg installeren van een akoestisch spanplafond een aanzienlijke verbetering van de ruimteakoestiek bereikt.

Geluidsreductie tot 25 decibel

Geluidsschaal in Decibel

Vooral in appartementsgebouwen of rijtjeshuizen hebben mensen last van geluidsoverlast. Het zou zeker het beste zijn als je buurman van boven dit inziet en de geluidsisolatie onder zijn vloer aanpast. Dit is echter zelden haalbaar.

Om deze reden kun je een geluiddemper van composiet schuim laten installeren op het bestaande plafond voor de eigenlijke spanplafondinstallatie.

Dit maakt geluidsreducties tot 25 decibel mogelijk (geen garantie, omdat verschillende factoren invloed hebben op geluid).

Hoge geluidsniveaus zijn niet alleen vervelend: ze kunnen je ook ziek maken

Degenen die gedurende een langere periode aan een gemiddeld niveau van meer dan 65 dB en ’s nachts meer dan 55 dB worden blootgesteld, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk en, als gevolg daarvan, hart- en vaatziekten.

Gehoorschade ontstaat bij een continue blootstelling van meer dan 85 dB. Daarom waarschuwen oorartsen steeds weer nadrukkelijk tegen te hoge geluidsniveaus.

Voordelen van een akoestisch spanplafond

Geluidsisolatie is tegenwoordig een essentiële kwaliteitskenmerk voor wooncomfort.

Inwoners zijn vandaag de dag aanzienlijk gevoeliger. Klanken die twintig of dertig jaar geleden niet als storend werden ervaren en in huisgemeenschappen als “onaanvaardbare ergernis” werden geaccepteerd, leiden vaak tot problemen tussen de bewoners.

Volgens onderzoek is lawaai van de buren een van de meest voorkomende oorzaken van geluidsoverlast na verkeerslawaai.

Representatieve enquêtes tonen aan dat geluidsbescherming vandaag de dag een belangrijke rol speelt in het welzijn van de mensen en een van de belangrijkste kwaliteitskenmerken van een huis is.

Geluidsisolatie in gebouwen betekent rust, maar ook vertrouwelijkheid, intimiteit en veiligheid.

Ruimte akoestiek of bouwakoestiek?

Er zijn hier grote verschillen, dus het moet eerst duidelijk zijn welke akoestiek je wilt verbeteren.

Wanneer er in een ruimte geluiden worden gegenereerd, zoals wanneer een gesprek of televisie weerkaatst, spreken we van kamerakoestiek.

Er zijn vele manieren om geluid te breken, af te leiden of te dempen met een akoestisch spanplafond. Als geluiden van buiten de ruimte interfereren, zoals buren of straatgeluiden, wordt dit gebouwakoestiek genoemd.

Ook hier zijn er verschillende opties voor geluidsisolatie met een spanplafond.

Spanplafond met akoestische panelen

Als je het gevoel hebt dat je een galm in je woonkamer of eetkamer thuis hebt, is het tijd om actie te ondernemen.

Dit is waar onze akoestisch spanplafond kan helpen. Dit is een speciaal ontwikkeld vlies, dat voor het spanplafond wordt geïnstalleerd.

Geluidsabsorptie achter het gespannen lichtplafond

Verlaagde plafonds bestaan praktisch niet akoestisch. Gespannen diffusors reflecteren en dempen geen geluid, vergelijkbaar met een luidsprekerscherm trillen ze met het geluid mee en transporteren ze het verder.

Hierdoor kunnen de geluidsabsorptie materialen onzichtbaar achter de lichte plafondbekleding worden gemonteerd. Of er worden materialen voor geluidsisolatie tussen of achter de lichtstroken, zoals mineraalvezelplaten, scheidingswandpanelen van vilt of absorbers van melamine harsschuim.

Akoestische plafonds met verlichting

Verschillende fabrikanten bieden akoestische plafondsystemen waarin verlichte plafonds kunnen worden geïnstalleerd.

Er zijn twee mogelijke oplossingen voor deze toepassingen. De akoestische plafonds hebben een uitsparing voor de lichten. Ofwel worden de lichtplafonds “boven” deze uitsparing geïnstalleerd met een hoogtevergroting bij een hoge plaatdikte. Of de lichtplafonds worden vlak met de schaduwvoeg in de uitsparing geplaatst.

Installaties in akoestische spanplafonds moeten volledig spanningsvrij zijn. Hiervoor wordt gewerkt vrijdragende behuizingen, d.w.z. frameconstructies die alle lichtspanningen in het plafond absorberen. Het optische effect lijkt dan op de permanente installatie van een lichtplafond in een gipsplafond.