Een verlaagd plafond! Spanplafonds en andere mogelijkheden

keuken spanplafond

Er zijn vele manieren om een ruimte te creëren: Meubilair, accessoires, scheidingswanden, behang, vloeren en last but not least het plafond.

Het effect van een verlaagd plafond wordt vaak onderschat.

Zowel de kleur, het oppervlak als de hoogte van het plafond hebben een beslissende invloed op het effect van een ruimte. Daarom een verlaagd plafond vaak als laatste geplaatst bij een renovatie.

Reden om voor een verlaagd plafond te kiezen

verlaagd plafond denken

Bij het ontwerpen van een ruimte wordt om twee belangrijke redenen voor een verlaagd plafond gekozen.

De eerste reden: is het feit dat het verwijderen van het bestaande plafond veel geld kost. In dergelijke gevallen is het eenvoudiger om een verlaagd plafond op te hangen en te kiezen voor een spanplafond.

Maar er is nog een andere praktische reden om een verlaagd plafond op te hangen. Hoe hoger een ruimte is, hoe energie-intensiever deze is om te verwarmen, omdat de warme lucht altijd naar boven stroomt.

Omgekeerd maakt een verlaagd plafonds het mogelijk om een ruimte sneller en vooral met minder energie te verwarmen. Bovendien lijken kamers met lage plafonds comfortabeler dan kamers die te hoog zijn.

Redenen om een verlaagd plafond op te hangen

  • Bestaand plafond bevalt niet meer
  • Plafond is gebarsten of gebroken
  • Bespaar op verwarmingskosten
  • Geluidsisolatie
  • Verlichtingselementen in het plafond integreren
  • Verbetering van de ruimte

Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom je een verlaagd plafond wil ophangen. Een heel eenvoudige reden is dat je niet meer blij bent met het vorige plafond of je verhuist naar een nieuwe woning en wil renoveren.

Waarom niet kiezen voor een modern plafond ontwerp door een verlaagd plafond te plaatsen, bijvoorbeeld met een spanplafond?

Natuurlijk kan het vorige plafond ook scheuren of andere defecten vertonen, waardoor een verlaagd plafond noodzakelijk lijkt.

Wens je meer informatie over de voor- en nadalen van een spanplafond? Kik hier.

Bespaar energie

bespaar energie

Velen mensen pakken echter ook het probleem van de modernisering van het plafond aan, omdat de verwarmingskosten te hoog zijn.

Vooral in flats in oude gebouwen kunnen de stookkosten tegenwoordig hoog zijn. Een verlaagd plafond met een spanplafond, vermindert de ruimte en verbetert de isolatie. Beide leiden tot besparingen in verwarmingskosten.

Verlaagd plafond: betere geluidsisolatie

Een andere reden voor een plafondophanging kan de verbeterde geluidsisolatie door een spanplafondzijn.

Als je problemen ondervindt met geluidsoverlast in je pand, neem dan contact op met een professioneel montagebedrijf van spanplafonds zoals Spanlux. In sommige gevallen wordt tussen het oorspronkelijke plafond en het spanplafond een zogenaamde geluiddemper geïnstalleerd. Dit wordt ook een akoestisch spanplafond genoemd.

Hoe kan een plafond worden opgehangen?

 

Er zijn verschillende manieren om een plafond te verlagen.

Welke je daarvan wilt gebruiken, hangt grotendeels af van hoe je het plafond wilt ontwerpen en welke functies het heeft.

Als je je plafond wilt bekleden met houten panelen, heb je een onderconstructie nodig waaraan de panelen zijn bevestigd.

Afhankelijk van hoe diep je de ruimte wilt maken, wordt de onderconstructie direct aan het plafond geschroefd of op de gewenste afstand van het plafond gemonteerd met behulp van hangers.

Verlaagd plafond met gipsplaten

In principe werkt de bekleding van het plafond met gipsplaat op dezelfde manier als de bekleding met houten panelen. De panelen zijn vastgeschroefd aan de onderconstructie. Na montage kunnen gipsplafonds verder worden ontworpen en bijvoorbeeld worden behangen.

Spanplafond

spanplafond living

Plafond met een spanplafond bieden veel voordelen. (klik hier voor meer voordelen) Het is een nog vrij nieuwe procedure.

Voor de installatie wordt een bevestigingsstrip rond de wanden van de ruimte op de gewenste afstand van het plafond van de ruimte of op het plafond van de ruimte zelf gemonteerd.

De stroken vormen zo een frame waarop het spanplafond wordt gespannen. Dit is een soort folie of stof. Een groot voordeel van spanplafonds is dat ze zeer eenvoudig te installeren en zeer veelzijdig zijn. Spanplafonds bestaan uit verschillende soorten. Lees hier meer over de verschillende soorten spanplafonds. 

Verlichting in spanplafonds

verlichting spanplafond

Veel mensen storen zich ook aan hanglampen in hun kamer en willen de verlichtingselementen direct in het plafond integreren.

Dit is eenvoudig mogelijk met een verlaagd plafond, zoals een spanplafond. Plafond spots kunnen eenvoudig in alle drie varianten van de een verlaagd plafond worden geïntegreerd. De twee massieve plafondsystemen met gipsplaat of houten panelen bieden ook de mogelijkheid om het plafond extra te isoleren en zo het energiebesparende effect weer aanzienlijk te verhogen. Spanplafonds hebben op hun beurt weer een ander voordeel.

Ze kunnen worden ontworpen als verlichte plafonds of als akoestische plafonds om de akoestiek van een ruimte te beïnvloeden. Het is ook mogelijk om isolatiemateriaal achter het spanplafond te plaatsen. Meer informatie over verlichting in spanplafonds. 

Krijg advies van een specialist

Je spanplafond partner adviseert je graag individueel over de verschillende spanplafonds.

Hij legt je uit wat bijzonder geschikt is voor je project en welke ontwerpmogelijkheden je hebt. Je kunt een verlaagd plafond op verschillende manieren ophangen.

Welke constructie je gebruikt, hangt grotendeels af van hoe je je plafond wilt ontwerpen en welke extra functies je wilt gebruiken.

Terwijl je een onderconstructie nodig heeft voor houten panelen en gipsplaten, zijn spanplafonds eenvoudig en flexibel te gebruiken en voor speciale ontwerpen zoals verlichte plafonds of akoestische plafonds.

Voordelen verlaagd plafond met een spanplafond

Van de eerder genoemde varianten van een verlaagd plafond (houten panelen, gipsplaat en spanplafond), is het spanplafond zeker het snelst en het gemakkelijkst te installeren. Bij de montage kun je alle meubels en meubilair in de kamer laten staan. Er is nauwelijks vuil of lawaai bij het bevestigen van het spanplafond, als je het plafond door een vakman laat installeren.

Kies uit veel kleuren en makkelijk te reinigen

vrouw die klaar is om te kuisen

Met een glans spanplafond kun je afhankelijk van de fabrikant onder maximaal 150 kleuren je gewenste kleur kiezen. Het voordeel hiervan is dat het spanplafond al in de gewenste kleur is vervaardigd en dat het plafond na installatie niet meer hoeft te worden geverfd. Andere voordelen van een verlaagd plafond met een spanplafond ten opzichte van de andere varianten is dat het spanplafond zeer eenvoudig te reinigen is en dus ook na vele jaren nog niet vervangen hoeft te worden. Bij een plafond met gipsplaten of houten panelen heb je na een paar jaar een nieuwe verflaag nodig.

Plafonds zijn afhankelijk van licht

Zoals hierboven al is beschreven, kan het licht eenvoudig in het plafond worden geïntegreerd of kunnen er geluiddempers worden geïnstalleerd om de geluidsisolatie in je kamers te verbeteren.
Een zeer populaire vorm om een spanplafond te combineren met een perfecte verlichting is het lichtplafond. Ledlampen worden tussen het oorspronkelijke plafond en het spanplafond geïnstalleerd. De folie van het spanplafond is doorschijnend. Lees meer over de mogelijkheid om je plafond op te hangen met een lichtgevend plafond in ons artikel over licht plafonds.

Waar moet ik rekening mee houden bij het ophangen aan een plafond?

Het ophangen van een plafond met een spanplafond vraagt veel oefening en expertise. Het is in geen geval te vergelijken met het schilderen van een plafond. Fouten zijn moeilijk te corrigeren. Omdat het gehele spanplafond vooraf geprefabriceerd is, zou je in het ergste geval een nieuw spanplafond moeten kopen als je een ernstige fout hebt gemaakt. Bespaar daarom niet op het verkeerde en neem een professional uit je regio.

Hij of zij komt vooraf bij je langs, bekijkt alles, adviseert je en monteert je hele nieuwe verlaagde spanplafond. Wij adviseren Spanlux spanplafond als beste plaatser in regio west- en oost-vlaanderen.