Polyester spanplafond

Er worden twee verschillende materialen gebruikt voor de productie van spanplafonds. Aan de ene kant zijn er spanplafonds van PVC folie en aan de andere kant de zogenaamde polyester spanplafonds.

Het spanplafond bestaat uit polyestervezels en is bedekt met een PU (polyurethaan) coating. Hierdoor zijn de spanplafonds scheur vast en beschermen ze tegen UV-straling. Zo behouden ze hun kleur ook over een lange periode.

Spanplafond: Welk materiaal voor welke ruimtes?

In principe zijn beide materialen geschikt voor alle ruimtes. Het spanplafond kan ook in keukens en badkamers worden geïnstalleerd, omdat het net als het PVC spanplafond vochtbestendig is.

Hier meer informatie over de prijs van een spanplafond? 

Het PVC spanplafond wordt echter vaker gebruikt als een lak- of glanseffect gewenst is. Voor de speciale glans wordt de folie behandeld met een beschermende vernis. Dit geeft het spanplafond zijn reflecterende verflook.

Het polyester spanplafond wordt meer gebruikt voor de matte of satijnen look. Een PVC-spanplafond zonder de beschermende lak ziet er ook mat uit. De matte uitstraling wordt vaak gebruikt in klassiek ingerichte kamers omdat het discreter is.

Welk spanplafondmateriaal voor welk type plafond?

Er zijn veel verschillende soorten polyester spanplafonds.

De meest voorkomende spanplafonds zijn gelakte spanplafonds en matte spanplafonds. Een ander type spanplafond is het metalen spanplafond, dat een metallic effect heeft in plaats van een vernis.

De meer speciale types van spanplafonds zijn verlichte plafonds, 3D spanplafonds of akoestische spanplafonds.

Beide materialen kunnen worden gebruikt om verschillende soorten spanplafonds te maken.

Tot slot is het raadzaam om advies in te winnen bij een leverancier van polyester spanplafonds en de verschillende materialen aan je te laten zien.

Polyester spanplafondsystemen: een overzicht

In de afgelopen jaren hebben spanplafondsystemen in Amerika en Europa aan populariteit gewonnen dankzij nieuwsgierige consumenten die op zoek zijn naar de nieuwste decoratieve plafondmogelijkheden.

Huiseigenaren die een spanplafond hebben geïnstalleerd, waarderen de look en de waarde die zij aan hun huis toevoegen.

De voordelen van polyester spanplafonds

Naadloze polyester spanplafonds

 

Nieuwe productiemethoden maken een maximale breedte van 5 meter mogelijk.

Dit maakt het mogelijk om de meeste plafonds naadloos te bekleden. De montage en afwerking van het materiaal gebeurt ter plaatse, wat het proces aanzienlijk vereenvoudigt en de werkperiode verkort.

In tegenstelling tot de PVC folie hoeven ze het membraan niet af te stemmen op de grootte van de ruimte in een fabriek. Dit alles zorgt voor een snelle en schonere installatie, wat de consument ongetwijfeld op prijs stelt.

Sterke polyester spanplafonds

De sterkte van deze elastische stoffen bekledingen is aanzienlijk groter dan die van de oudere PVC-folie.

In feite zijn deze stoffen systemen bijna onmogelijk te breken. Dit maakt installatie mogelijk in allerlei soorten ruimtes die bedoeld zijn voor veel verschillende toepassingen.

Polyester spanplafonds worden geïnstalleerd in restaurants, kelders, kleuterscholen, sauna’s en meer. De mogelijke toepassingen voor een polyester plafond worden slechts beperkt door je eigen verbeelding.

Eenvoudige installatie en eindeloze ontwerpmogelijkheden met polyester spanplafonds

De vereenvoudigde installatietechniek is aantrekkelijk voor zowel aannemers en ontwerpers die snelle en schone processen willen aanbieden aan hun klanten, als voor doe-het-zelvers die hun eigen polyester spanplafond willen installeren.

Het doek kan snel en zonder voorverwarming worden gespannen, het oude plafond hoeft niet te worden verwijderd en het applicatieproces duurt in de meeste woningen meestal maar een paar dagen.

Polyester spanplafonds maken het mogelijk om in elke ruimte unieke designkenmerken toe te voegen. Een grafisch beeld kan digitaal op het materiaal worden afgedrukt en het doek kan zelfs worden uitgerust met spectaculaire interne verlichtingssystemen (of met achtergrondverlichting), wat resulteert in een volledig op maat gemaakt, lichtgevend plafond.

Stretch plafondeigenschappen

Milieuvriendelijk en brandveilig

Bij het vergelijken van pvc- en polyester plafondsystemen zijn beide doeken milieuvriendelijk.

Het textielplafond bevat alleen veilige componenten die geen schadelijke stoffen in het milieu kunnen uitstoten, waardoor het volledig veilig is voor de duur van de levensduur van het plafond.

Deze plafonds zijn zo veilig dat ze kunnen worden geïnstalleerd in ruimtes die bestemd zijn voor kinderen of gebruikt worden in ziekenhuizen.

Het is ook belangrijk om de brandveiligheid te benadrukken, de materialen van polyester spanplafonds zijn volledig brandwerend.

Duurzaamheid en gebruik

De meeste fabrikanten van polyester spanplafonds geven 10 jaar garantie op hun producten.

Let op: bij een geweven polyester koud spanplafond kan men niet garanderen dat deze proper blijft. 

Indien de verkoper anders beweert laat hem het op de bestelbon noteren: “dat hij het spanplafond zal vervangen bij vervuiling.”

Lees hier meer over de onderhoud van een spanplafond. 

De producten kunnen worden gebruikt in verschillende toepassingen en structuren.

Polyester stoffen systemen kunnen niet alleen te worden gebruikt worden als plafondbekleding, maar kunnen ook worden gebruikt voor het afwerken van andere oppervlakken, zoals billboards, wanden en dergelijke.

Soorten stoffen voor spanplafonds

Polyester spanplafond stoffen zijn verkrijgbaar in een breed scala aan afwerkingen, maar er zijn drie hoofdtypen: Standaard, akoestisch, doorschijnend en een sterachtige sprankelende stofafwerking.

Om die klassieke witte plafonduitstraling te bereiken, biedt de fabrikant standaard witte materialen aan die, eenmaal geïnstalleerd, eruitzien als een naadloos vlak oppervlak.

Je kunt ook kiezen voor gekleurde opties, die beschikbaar zijn in tientallen verschillende tinten.

Met name doorschijnende stoffen kunnen worden gecombineerd met interne LED-verlichtingssystemen. Deze worden verlichte polyester spanplafonds genoemd.

Je kunt ook kiezen voor grafische ontwerpen met achtergrondverlichting. Deze optie kan worden gebruikt om exclusieve interieurs te creëren waar het plafond zelf een lichtgevend kunstwerk wordt.

Polyesters spanplafond: antibacteriële bekledingen

Als het systeem in een ziekenhuis of andere medische instelling wordt geïnstalleerd, kun je kiezen voor een antibacterieel polyester spanplafond.

Deze hebben een speciale bekleding die het verschijnen en de ontwikkeling van schadelijke bacteriën elimineert. De plafonds kunnen ook waterdicht worden gemaakt als ze worden geïnstalleerd in zwembaden of badkamers.

Een polyesters spanplafond is een goede investering in je huis

Het is de moeite waard om te onthouden dat je plafond waarschijnlijk veel langer meegaat dan de 10 jaar garantie van de fabrikant.

Daarom is het belangrijk om een systeem van hoge kwaliteit te kiezen waar je echt van houdt.

Wanneer je de kenmerken, voordelen en mogelijkheden van een plafond van elastisch textiel overweegt, is het een grote investering in je huis die het plezier van je ruimte voor de komende jaren zal vergroten.