Spanplafonds prijzen – Alle informatie

euro biljetten en euro munten

Velen zoeken op het internet naar spanplafond prijzen, maar om de kosten en de prijs van een spanplafond te bepalen zijn vele factoren om te overwegen.

In het volgende artikel: geven wij je een overzicht van de kosten die gepaard gaan met de aanschaf van een spanplafond en hoe de prijzen voor spanplafonds zijn samengesteld.

Om correct prijzen te hebben raden wij u aan om een afspraak te maken met een bedrijf zoals Spanlux daarna komt er een vertegenwoordiger een exacte prijsofferte opmaken.

De prijzen in dit artikel zijn eerder algemeen om u een idee te geven.

Basiskostenfactoren voor een spanplafond

Allereerst is natuurlijk het aantal vierkante meters van het plafond bepalend voor de prijs van het spanplafond.

bouwplan vierkante meters

Hoe groter het gewenste plafond, hoe duurder en natuurlijk hoe hoger de prijs van spanplafonds, omdat de prijs wordt berekend op basis van het aantal vierkante meters.

Hoe groter de ruimte, hoe lager de prijs per vierkante meter voor een spanplafond.

Nadat je de grootte van de ruimte hebt bepaald waarin het spanplafond moet worden geïnstalleerd, is het aantal hoeken doorslaggevend. De meeste plafonds hebben zeker 4 hoeken, maar het is niet ongewoon dat een kamerplafond 5, 6, 7 of meer hoeken heeft.

Hoe meer hoeken het plafond heeft, hoe complexer de montage van het spanplafond en hoe hoger de spanplafond kosten zullen zijn.

Natuurlijk zijn schuine plafonds ook duurder om te installeren.

Tip:

tip

In ieder geval zal het goedkoper zijn als je meerdere kamers tegelijk laat installeren en niet één kamer vandaag en een andere volgend jaar, want op deze manier krijg je de goedkopere prijs per totale vierkante meter.

Maar ook de kwaliteit van het bestaande plafond is belangrijk. Als er stukken van je plafond kunnen vallen, zullen ze vallen op het spanplafond. Dus hou hier mee rekening.

Materiaalkosten voor spanplafonds

Keuken prjis van een spanplafond

Om de uiteindelijke prijs van een spanplafond te berekenen, zijn de kosten van de verschillende materialen en componenten van een spanplafond doorslaggevend.

Wil je een eenvoudig PVC spanplafond, een polyester plafond, een akoestisch plafond of een licht plafond met motief?

Moeten er spots in het spanplafond worden geïnstalleerd? Zo ja, hoeveel lampen wil je? Moeten het LED lampen zijn?

rookmelder in spanplafond

Apparaten kunnen worden bevestigd zodat je je vorige lamp of kroonluchter aan het spanplafond kunt ophangen. lees hier meer informatie over de verlichting van een spanplafond.

Rookmelders of boxen kunnen ook aan het spanplafond worden gemonteerd.

Al deze materiaalkosten zijn uiteindelijk van invloed op de kosten van het spanplafond en de uiteindelijke prijs.

Kosten afhankelijk van materiaalkeuze

Je kun  kiezen of je decoratieve strips wilt laten bevestigen of dat het spanplafond eenvoudig moet blijven.

De kosten voor bijvoorbeeld een 3D-spanplafond zijn natuurlijk aanzienlijk hoger door de moeilijkere installatie, maar ook door de hogere materiaalkosten.

De vele verschillende aspecten maken het onmogelijk om een vaste prijs te geven voor spanplafonds.

Dit is ook de reden waarom de gerenommeerde leveranciers van spanplafonds bij je op bezoek komen, samen met je de mogelijkheden en varianten doornemen, de kosten voor het spanplafond berekenen en je vervolgens een offerte toesturen.

Wat gemiddelde kosten de spanplafonds?

 

afwerkingsrand spanplafond van spanlux
Afwerkingsrand van PVC-spanplafond van Spanlux

Om je een globaal beeld te geven van de kosten van spanplafonds, geven wij je graag een paar voorbeelden.

De prijsklasse voor een spanplafond ligt tussen € 70 en € 160 per vierkante meter.

Waarom er zulke grote prijsverschillen zijn, hangt af van de hierboven beschreven factoren, zoals ruimteomstandigheden, materiaalkeuze en speciale installaties.

Heb je een grote kamer met bijvoorbeeld 20 vierkante meter en 4 hoeken en wil je een normaal spanplafond, dan ligt de prijs per vierkante meter tussen de € 70 en € 90 per vierkante meter.

Als je 5 of 6 hoeken hebt, zullen de kosten iets hoger zijn, maar niet dramatisch stijgen. Maar als je kiest voor een licht plafond met motief voor dezelfde ruimte, zal de prijs voor het span plafond tussen de € 100 en € 150 liggen.

Bij een 3D-plafond of akoestisch plafond zal de prijs eerder € 160 of meer bedragen.

Prijs van een spanplafond

Type SpanplafondRichtprijs per m²
PVC Spanplafond€70 - €85
Polyester Spanplafond€75 - €90
Standaard Akoestisch spanplafond€100 - €150
Spanplafond met print€90 - €110
Lichtdoorlatend spanplafond€140+

De kosten voor de spanplafonds in het bovenstaande voorbeeld zijn slechts gemiddeld. Maak daarom een afspraak met een montagebedrijf van spanplafonds.

Zij komen bij je langs en berekenen dan de werkelijke prijs voor je spanplafond.

Door de vele factoren lopen de prijzen sterk uiteen en kunnen de kosten van een spanplafond dus nooit echt worden voorspeld.

De voor- en nadelen spanplafonds

Weet goed de voordelen en nadelen van het type spanplafond (PVC of Polyester) dat je wilt plaatsen.

In principe bieden spanplafonds van polyvinylchloride vele voordelen, zoals eenvoudige reiniging, lage ontvlambaarheid en hoge belastbaarheid.

Maar ook in badkamers of keukens heb je het grote voordeel dat er geen condensatiewater ontstaat, omdat het materiaal zich snel aanpast aan de kamertemperatuur. Dit voorkomt schimmelvorming in de badkamer en keuken.

Kostenvoordelen van een spanplafond ten opzichte van een normaal plafond

Het grootste voordeel van een spanplafond is dat verkleuringen door keukenrook, badkamerdampen, rook of andere onzuiverheden gemakkelijk kunnen worden afgewassen.

Een normaal plafond moet daarentegen om de paar jaar opnieuw worden geverfd om het er goed uit te laten zien. Het kostenvoordeel van een spanplafond ten opzichte van een normaal plafond is daarom de lange levensduur.

Wil je een overzicht van alle voor en nadelen van een spanplafond. Lees onze voor en nadelen pagina.

Kosten van een spanplafond voor zelfmontage

doe het zelf spanplafond

Het is natuurlijk mogelijk om de kosten van een spanplafond aanzienlijk te verlagen door zelf de montage te doen.

Het moet echter duidelijk zijn dat de correcte installatie van een spanplafond veel oefening vereist. Je kunt kosten besparen, maar als je het plafond ziet, springen de defecten door de gebrekkige montage in het oog.

Natuurlijk kun je de juiste gereedschappen kopen zoals klemmen, spatels, en hete luchtgereedschap. Denk goed na of je de installatie niet beter aan een vakman moet overlaten en accepteer de iets hogere kosten voor het spanplafond.