Plaatsing

Overzicht spanplafonds plaatsen

Verander een oud plafond in een nieuw plafond, zonder veel lawaai en vuil. Bijna iedereen kent het dilemma: het plafond of de muur is lelijk geworden. Op sommige plaatsen ontstaan scheuren of vlekken. Het gips brokkelt af of het hout vertoont de eerste tekenen van ouderdomsslijtage. Wat te doen? Nieuwe gipsplaten of gewoon opnieuw schilderen?

Beide varianten van het ophangen van het plafond zijn verbonden met vuil en geluid en vereisen heel wat vakmanschap. Waarom niet iets compleet nieuws proberen? De oplossing is een spanplafond plaatsen. Spanplafonds bestaan al sinds de jaren 70. Daarom is een spanplafond misschien een nieuw onderwerp voor je, maar in principe zijn spanplafonds al lange tijd in het leven geroepen en hebben zich bovenal bewezen.

Je eerste spanplafond plaatsen

Overweeg je een spanplafond te plaatsen of misschien zelfs zelf het spanplafond te installeren?
Als je je eerste spanplafond wil plaatsen, dan moet je een zo klein mogelijke kamer kiezen, zoals een gastentoilet met een maximum van 5 vierkante meter.

De installatie van een spanplafond is niet eenvoudig en als het fout gaat, gaat het vrij dure materiaal verloren. Wij raden je daarom aan om een vakman in te schakelen die al verschillende soorten spanplafonds heeft geïnstalleerd.

Spanplafond laten plaatsen door een specialist

In de meeste gevallen wordt een spanplafond installatie door een specialist binnen één dag voltooid. De tijd die nodig is om het plafond op te hangen hangt af van het oppervlak, maar ook van factoren zoals het aantal hoeken van de ruimte, of er sprake is van hellingen of andere ongewone plafondvormen. Bijzonder problematische plafonds kunnen het moeilijk maken om het spanplafond te installeren en de montagetijd te verlengen.

Natuurlijk is de installatie van plafondspots complexer, terwijl de installatie van een spanplafondhemel minder moeilijk is, omdat een spanplafondhemel bij de bedrukte spanplafonds hoort en dit geen invloed heeft op de installatie.

Voordeel spanplafond laten plaatsen door professional

Het grote voordeel van een professionele installatie van spanplafonds is dat je de ruimte niet van te voren hoeft schoon te maken en de installatie vrijwel geen vuil of stof met zich meebrengt. Dit is heel anders als je je plafond wilt ophangen met gipsplaten of houten panelen. Het ophangen van het plafond met een spanplafond is de schoonste en snelste manier om je plafond te renoveren.

Een plafondmonteur bezoekt de ruimtes meestal voor de installatie, adviseert je over de keuze van het type spanplafond en maakt een kostenraming. Als je een leverancier in je regio hebt die de installatie van spanplafonds voor zijn rekening neemt, heb je meestal ook een verlengde garantie van 10 jaar.

Op het eerste gezicht is de installatie van gespannen plafonds door een specialist zeker duurder dan wanneer je een doe het zelf set zou kopen, maar het kan ook snel erg duur worden als je iets verkeerds doet bij het zelf installeren van een spanplafond. Onder bepaalde omstandigheden moet de folie worden vernietigen.

Maak je eigen spanplafond

De risico’s van zelf een spanplafond plaatsen is uiteindelijk vrij groot. Als de installatie fout gaat, is de kans dat je het spanplafondfolie kapot kunt maken zeer groot. En de folie van het spanplafond vormt het grootste deel van de prijs. Als je ondanks alles toch besluit om dit te doen, zorg er dan voor dat je genoeg helpende handen om je heen hebt, en vooral mensen die zeer vaardig zijn.

Instructies spanplafonds plaatsen

Bij de het plaatsen van een spanplafond ontstaat er bijna geen vuil in de ruimte. Het is belangrijk dat je de juiste materialen aanschaft. Voorafgaand aan de installatie moet je beslissen welke soort folie je wilt en vooral over de kleur. Om een spanplafond te kunnen spannen, moeten tijdens de installatie van het spanplafond eerst strips op de wanden worden aangebracht. Deze worden minstens 10 cm onder het oorspronkelijke plafond geïnstalleerd, zodat er voldoende luchtruimte tussenin zit. Alle lampen, sproeiers etc. moeten nu uit het oude plafond worden verwijderd.

Verlichting plaatsen

Voor de nieuwe verlichting zullen waarschijnlijk kabels, transformatoren en eventueel spots of lampen op het spanplafond moeten worden geïnstalleerd. De nieuwe lampen of spots moeten geschikt zijn voor spanplafonds. Als de lampen niet geschikt zijn voor het spanplafond, kunnen ze te heet worden en het spanplafond beschadigen.

Het spanplafond folie plaatsen

Nu begint de echte montage van het plafond in uitgerekte toestand. Eerst worden de hoeken opgehangen aan zogenaamde klemmen. Vervolgens wordt de kamer verwarmd tot 40-60 graden met een verwarming. Dit maakt het folie flexibel. Een pvc spanplafond plaatsen is niet mogelijk zonder de warmte. Nu zijn de eerder geïnstalleerde lichtbronnen in het plafond geïntegreerd. Om dit te doen, worden er op de daarvoor bestemde plaatsen in de folie kruislings gleuven gemaakt. Hierdoor heb je toegang tot het verlichtingsapparaat en kun je het zo monteren dat het een harmonieuze eenheid vormt met het spanplafond.

Spanplafonds plaatsen prijzen

De prijzen en kosten voor het laten plaatsen van spanplafonds zijn zeker hoger bij een specialist dan wanneer je de installatie zelf doet. Zelf een spanplafond plaatsen is alleen mogelijk als je echt deskundig bent. Als er iets fout gaat tijdens de installatie, kun je de folie weggooien en het spanplafond opnieuw aanschaffen. Dan zijn de kosten van zelfinstallatie zelfs nog hoger dan de prijzen van de professionele spanplafond installatie. Maak daarom gewoon een afspraak met een leverancier van spanplafonds in je regio. Hij zal een kijkje nemen op locatie en vervolgens een offerte aan je voorleggen. Ook als je het plafond vervolgens zelf ophangt, krijg je in ieder geval waardevolle informatie van de specialist.

Zijn er trainingen om spanplafonds te leren plaatsen?

Ja, er zijn trainingen voor het plaatsen van spanplafonds. Je kunt deze ook bijwonen. Deze zijn echter gericht op ambachtslieden die hun klanten spanplafonds willen verkopen en installeren en daarom spanplafonds in hun productassortiment willen opnemen. Als je nu wilt leren hoe je je spanplafond thuis kunt installeren, dan is het niet de moeite waard vanwege de prijs. Het is dus beter als je terugvalt op een professional die al veel verschillende soorten spanplafonds heeft geïnstalleerd.

Wie kan een spanplafond voor me plaatsen?

Zoek je een spanplafond professional in West-Vlaanderen of Oost-Vlaanderen dan raden wij aan om even contact op te nemen met het bedrijf: Spanlux – Spanplafond. Onze website (mijnspanplafond.be) bestaat nu al enkele jaren, veel mensen sturen ons via de contactformulier pagina een bericht om ons te bedanken na het plaatsen van een spanplafond. Wij hebben alleen nog maar positieve reacties gekregen over Spanlux.