Soorten spanplafonds: typen, voordelen en nadelen

Spanplafonds winnen de laatste jaren snel aan populariteit. Terecht: ze bieden verschillende voordelen in vergelijking met andere plafonds, terwijl ze in prijs niet duurder zijn dan andere traditionele systemen.

Let op: bij een geweven polyester koud spanplafond kan men niet garanderen dat deze proper blijft. 

Indien de fabrikant of het plaatsingsbedrijf anders beweert laat hem het op de bestelbon noteren: “dat hij het spanplafond zal vervangen bij vervuiling.”

We leggen je hier meer uit over spanplafonds, de verschillende types, voordelen en nadelen.

Voordelen spanplafonds:

 

Spanplafonds bieden enkele grote voordelen t.o.v. andere plafonds. ‘Zo is er de snelle en makkelijke plaatsing, waar geen kap- of breekwerk, en dus geen stof, aan te pas komt. Bovendien zijn de plafonds erg onderhoudsvriendelijk: ze zijn antistatisch en nemen dus geen stof op, waardoor je ze na plaatsing nooit meer hoeft te verven.’

 • ze kunnen op iedere ondergrond geplaatst worden, een bestaand plafond hoeft niet te worden afgebroken
 • ze zijn makkelijk demonteerbaar en hermonteerbaar (handig in geval van bijvoorbeeld een waterlek of als nieuwe leidingen moeten geplaatst worden)
 • ze zijn akoestisch en thermisch isolerend
 • ze zijn duurzaam
 • ze zijn schokbestendig
 • ze hebben een glad uiterlijk zonder scheuren, barsten of vlekken
 • ze zijn beschikbaar in alle mogelijke kleuren, zelfs met prints
 • ze zijn afwasbaar
 • ze zijn niet vocht- of temperatuurgevoelig en daardoor ook geschikt voor bijvoorbeeld een badkamer, sauna of zwembad
 • ze zijn brandveilig (het doek is branddovend)
 • ze zijn 100% recycleerbaar
 • ze bevatten geen giftige of gevaarlijke stoffen
 • Verlichting kan eventueel achteraf worden bij geplaatst.

Voor meer voordelen lees onze voor- en nadelen pagina.

Soorten spanplafonds

De mogelijkheden van een spanplafond zijn ontelbaar, ‘Haast iedere kleur is leverbaar, en je kunt de doeken zelfs laten bedrukken. Zo maak je een ruimte heel persoonlijk. Daarnaast kun je kiezen voor een afwerking in glans of hoogglans, of voor mat, daim, geperforeerd, met marmereffect, driedimensionaal, enzovoort.

Bovendien kun je zonder veel moeite ingewerkte verlichting en ventilatie voorzien.’ En dat is nog niet alles, want ook in de profielen is een grote keuze. ‘Wie houdt van strak, kiest voor een verdoken of tegen de muur aansluitend profiel. Wil je een boord creëren, dan kies je voor de zichtbare ronde, strakke of sierlijke randprofielen.’

Een leuke optie van spanplafonds is dat je ze ook lichtgevend kunt maken. Er wordt dan gewerkt met een lichtdoorlatend doek, dat een knap resultaat biedt voor bijvoorbeeld een koepel of een andere lichtbron.

panplafonds bestaan uit een kunststof doek dat al dan niet door warmte wordt opgespannen aan profielen tegen de muur. Dat doek bestaat hoofdzakelijk uit twee verschillende materialen: pvc en polyester.

Verschillen tussen de soorten spanplafonds

Een pvc spanplafond: is een massieve pvc zoals in tuimeubelen waterleiding enz… vele materialen zijn uit pvc en zijn gekend voor hun duurzaamheid en gemak in onderhoud ook op termijn. Gewoon afstoffen en af bij vervuiling met een beetje water met een klein beetje zeep en proper zoals nieuw.

Natuurlijk spreekt het voor zichzelf als je uw pvc spanplafond niet reinigt gedurende vele jaren dat het plafond dan mogelijks moeilijker proper te krijgen. Maar het is momenteel (2017) nog altijd het best te reinigen spanplafond op de markt.

Een polyester spanplafond: Is een geweven doek uit polyester gekleurd met een acrylverf of een 2 componenten polyurethaan verf. Is afwasbaar maar bij deze zeker geen garantie dat deze proper en mooi blijft. Zelfs de nieuwste en de grootste merken slagen er niet in om ook maar 5 jaar garantie te geven dat deze mooi blijft.

Het is een andere verkoops-politiek die meent dat de klant na een paar jaar beter een nieuwe koopt en dat zonder stof en breekwerk.

Soorten PVC-spanplafonds.

In pvc spanplafonds heb je verschillende soorten en maten in honderden kleuren.

Er zijn verschillende maten:

Traditioneel : Al sinds de jaren 50 worden er stroken van 2 meter hoogfrequent aan elkaar gelast. Deze las is tegenwoordig minder zichtbaar.
Er zijn pvc-spanplafonds die volledig naadloos zijn zonder lasnaad tot 5,80 meter breed bij een enkele fabrikant momenteel die voortdurend blijft investeren in nieuwe technologie.

Er zijn ook verschillende oppervlakte afwerkingen voor pvc:

 1. Mat ; ziet er uit alsof een natuurlijk geschilderd maar dan extreem perfect afgewerkt plafond.
 2. Satijn; zijde glans heeft het uitzicht van mat gespoten meubelen zoals de moderne keukenkasten. Het geeft een zeer strak gevoel.
 3. Glanzend; Is het meest gekend als spanplafond omdat het meest opvalt. Het zorgt voor een spiegeleffect.
 4. Bedrukt met een motief ; Is gepersonaliseerd naar wens van de klant. Iedere tekening of foto is mogelijk. Maar deze moet van extreem goede kwaliteit zijn voor een zeer goed resultaat.

Randafwerkingen pvc-spanplafond:

Het Blokprofiel

Het blokprofiel wordt al gebruikt sinds de jaren 50 en is een 3 tal cm breed en wordt afgedekt met een houten of aluminium of pvc afdekplaat onderaan. Dit systeem ids voor zover bekent het oudste spanplafondsysteem overgewaaid uit de autoindustrie. Bied als nadeel dat het ferm doorhangt en niet goed kan worden opgespannen.

Het harpoensysteem

Het Harpoensysteem bestaat in vele varianten en modellen. Het spanplafond wordt op maat gemaakt in door de spanplafondfabrikant.
Nadeel is dat deze zeer precieze opmeting vraagt en moeilijk aan te passen is bij verandering. Er wordt een pvc-folie op maat gesneden deze worden hoogfrequent aan elkaar gelast dan wordt er een harpoen aan de randen gelast. Dat is nogal een arbeidsintensief werk waardoor plaatsingbedrijven deze beginnen in te kopen in lageloonlanden met de nodige gevolgen voor garantieproblemen op termijn.

Nog een nadeel is dat de ruimte soms extreem warm moet worden opgewarmd.

Het stijve harpoen moet soepel zijn om dan terug harder te worden na afkoeling. Lasnaden bij een harpoensysteem zijn meestal om de 2 meter.
Een voordeel is de snelle montage van het doek na de montage van de profielen.

Voordelen van een harpoensysteem;

 • PVC is nog altijd de beste in onderhoud, bij goed onderhoud, levenslang proper.
 • De plaatsing van een harpoensysteem is de snelste manier en relatief eenvouding maar risicovol.
 • Het harpoensysteem kan eenvoudig gedemonteerd worden
 • Wordt op maat in het fabriek gemaakt.
 • Nadelen: moeilijk aanpasbaar bij verbouwingen .

Een bloksysteem.

Is een systeem gebaseerd op de jaren 50 waarbij vroeger in een houten blok een groef werd gezaagd en het doek werd opgespannen door het doek in die gleuf met een pees te klemmen. Deze houten blokken zijn nu in kunststof met meerdere groeven maar hebben dezelfde werking.

Voordelen:

 • makkelijke montage
 • goed reinigbaar en blijft proper\

Nadelen;

 • Hangt redelijk door , niet perfect op te spannen.
 • Vele reparaties bij ouder systeem door bevestiging.
 • Plafond wappert nogal op en neer.

Een uniek en exclusief systeem voor pvc spanplafonds.

Een Belgisch bedrijf heeft een unieke procedure waarbij hun specialisten de montage uitvoeren. Het voordeel van dat concept is dat het naadloos is tot 5,80 meter breed tot meer dan 100 meter lang. Met een rand van 5mm ! Het kan feilloos worden aangepast bij eventueel latere verbouwingen en demontage en montage is mogelijk. En bovendien zeer goed betaalbaar.

Voordelen van klemprofiel in combinatie met pvc zijn:

 1. Zeer fijne randje 5mm die perfect aansluit tegen de muur, hoek, boog, golf.
 2. Perfecte aansluiting tussen muur en beklede wand. Slechts een naad is zichtbaar.
 3. Kan ter plaatse op maak worden gemaakt.

Over het algemeen compleet naadloos tot 5,8m breed op bijna onbeperkte lengte.

Strak gespannen en kan extra strak aangespannen worden, geen beperkingen door een harpoen.

Hoeft de ruimte niet zo warm te maken als bij een harpoensysteem om de folie te laten rekken. De folie is zachter dan het harde harpoen op zichzelf.
Bij goed onderhoud blijft de pvc levenslang proper en als nieuw.

Oei een waterlek boven het spanplafond:

Niet alle water is zuiver, zeker niet van een lekkend dak:

Een polyester spanplafond mag je weg gooien na een lek in het dak een pvc meestal niet.

Een polyester spanplafond mag je weg gooien na een waterlek zijn er kringen en vervuiling die onmogelijk te verwijderen zijn. Het water sijpelt er door.

Herschilderen zou een optie zijn maar is een verloren zaak. Het geeft geen zin dit te proberen om het nog mooi te krijgen. Mocht iemand een goed resultaat ooit kunnen tonen, laat het ons weten ? We zouden benieuwd zijn en geholpen.

Een pvc zal vb. buigen bij een waterlek maar zal over het algemeen terug in zijn vorm komen. En bij een lek het vervuilde water reinigen en de kleur zal zijn zoals van te voren.

Wat is er nu sterker PVC of Polyester ?

Laat ons zeggen dat het een kwestie is van buigen of barsten.
Polyester heeft geen rekbare eigenschap pvc wel.

Polyester is tot 15 keer sterker wordt er beweert maar dat heeft niets te maken dat het daarom degelijker is. Als men met een scherp voorwerp er in prikt ben je er aan voor de moeite omdat het niet kan rekken. Dus kan je een nieuwe laten monteren.

Terwijl bij een pvc spanplafond dat men dit kan herstellen tegen een geringe kost als de beschadiging niet te ver van de muren is.

PVC kan rekken tot wel 30 % dus kan men in vele gevallen de pvc-folie trekken naar de rand tot de beschadigde plek uit het veld is.

Een spanplafond in polyester wordt door de installateur ter plaatse op maat gemaakt en opgespannen op kamertemperatuur’,

Er zitten ook verschillen in de afwerking. Polyester is altijd mat, terwijl pvc zowel mat als glanzend kan zijn. Daarnaast vertonen spanplafonds in pvc discrete lasnaden, terwijl plafonds in polyester lasnaadvrij zijn tot een breedte van meer dan vijf meter.’

Lees meer over pvc spanplafonds. 

Lees meer over Polyester spanplafonds. 

Tabel met overzicht van verschillende types spanplafonds

Uniekclip systeem met pvcBlokprofiel
pvc spanplafond
Harpoensysteem
pvc spanplafond
Klemprofiel
polyester spanplafond
Gegarandeerd altijd properJaJaJaNee
AfwasbaarJaJaJaJa
Fijne rand 5mmJaNeeNeeJa
Insecten tussen de randenNeeNeeJa (op termijn)Nee
Fabrieksgarantie15 jaar10 jaar10-15 jaar10 jaar
Garantie op vervuiling15 jaar10 jaar10 jaarNee
Lasnaden0,2mm0,2mm0,2mm4 mm
Profielnaad1mm5 cm2 cm met inlegprofiel4 mm
Insteek bij binnenhoek in 1 profielJaNeeNeeNee
KunstvormenJaNeeJaNee
Moeilijkheidsgraad op 1010764
Afwerkingsgraad9486
VoordelenVoordelenVoordelenVoordelen

 • Fijne afwerkingsrand

 • Geen harpoen = minder warmte

 • Meest strakke opspanning

 • Vele vormen mogelijk, vb gebogen

 • Prints mogelijk

 • 100% afwasbaar

 • Perfect proper te houden


 • Geen harpoen = minder warmte

 • Geen strakke opspanning

 • Beperkte vormen mogelijk vb. gebogen

 • Prints mogelijk

 • 100% afwasbaar

 • Perfect proper te houden


 • Meer warmte

 • Redelijk strak gespannen

 • Vele vormen mogelijk

 • Prints mogelijk

 • 100% afwasbaar

 • Perfect proper te houden


 • Geen warmte

 • Minder strak

 • Beperkte vormen mogelijk

 • Betere prints mogelijk

 • 100% afwasbaar maar niet proper

NadelenNadelenNadelenNadelen

 • Moeilijk op te plaatsen, vakmanschap vereist


 • Systeem van in de jaren 50, hangt door brede randen tot het soepel is


 • Zeer hoge temperaturen omdat harpoen moet worden


 • Niet perfect proper te houden

 • Niet onderhoudsvriendelijk

NeeNeeNee

Gemiddelde installatietijd van spanplafonds

klok installatietijd van spanplafond

De installatie van spanplafonds is meestal gedaan in 1 dag.

PVC spanplafonds populair vanwege uiterlijke voordelen

Een kenmerkende populaire look en de belangrijkste reden waarom PVC plafond populair is, is vanwege de grote verscheidenheid aan kleuren en de hoogglans afwerking. Sommige plafonds zien eruit als een spiegel, die de hele ruimte weerspiegelt. Met de hulp van een goede interieurarchitect en ervaren installateur kunnen PVC hoogglansplafonds er echt spectaculair uitzien.

Meer keuze bij PVC spanplafonds

Polyester spanplafonds hebben meestal een matte afwerking, vergelijkbaar met geverfde gipsplaatoppervlakken. De kleuren van de polyster spanplafonds zijn zeer beperkt en omvatten meestal wit, beige en zwart. Het drukken van aangepaste kleuren op aanvraag compenseert deze tekortkoming echter. 3D-vormen zijn gemakkelijker en beter te realiseren met het PVC spanplafond dan bij een polyester spanplafond.

PVC spanplafond is duurzaam

De PVC spanplafondoptie is veel duurzamer en milieuvriendelijker dan de polyester opties. In feite heeft PVC de voorkeur voor het gebruik van grondstoffen. Het is een duurzamer weefsel. Het is over de hele wereld bekend dat PVC weefsels effectief zijn wanneer financiële waarden en gebruiksperioden worden geanalyseerd.

Licht in gewicht

Een andere belangrijke kwestie bij spanplafonds is het gewicht. De PVC spanplafond optie biedt op dit punt ook een groot pluspunt. Deze stoffen hebben namelijk een zeer lichte structuur en ze geven geen externe, extra gewichtsbelasting nadat ze op het plafond zijn aangebracht.

PVC Spanplafond eigenschappen

 • Het gemiddelde gewicht per vierkante meter is 243 gram, wat vrij licht is.
 • Elk proces zoals installatie, montage, voorbereiding is vrij eenvoudig. Op deze manier worden renovaties uitgevoerd zonder tijd te verliezen.
 • Het is zeer eenvoudig te verwijderen in de loop van het proces, zoals bij het reinigen. Reinigen kan eenvoudig worden gedaan zonder dat er extra personeel nodig is.
 • Naast de standaard reiniging is er geen behoefte aan extra onderhoud of regelmatige inspectie.
 • Het heeft een beschermende structuur tegen de verschillende röntgenstralen in het milieu en wordt niet nadelig beïnvloed door deze stralen.
 • Het wordt niet beïnvloed door omgevingsfactoren zoals water en vochtigheid op de lange termijn.
 • Het heeft een duurzame structuur met extra eigenschappen tegen verbranding.
 • Zoals je kunt zien, is een spanplafond een systeem dat veel voordelen biedt voor zowel ondernemers als gebruikers op veel verschillende manieren. Neem contact op met een specialist op het gebied van spanplafonds voor het aanbrengen van PVC spanplafonds.