PVC spanplafond

PVC spanplafonds zijn populair. Waarschijnlijk heeft iedereen er wel eens van gehoord.

Maar wat is PVC een spanplafond? Wat moet je erover weten? We geven je hier nuttige informatie over PVC spanplafonds.

Wat zijn spanplafonds?

spanplafond

Spanplafonds zijn plafonds die zich onder een bestaand plafond bevinden. Ze worden gebruikt wanneer een nieuw plafond nodig is, maar het is niet mogelijk om het oude plafond te verwijderen.

Spanplafonds zijn verkrijgbaar in verschillende materialen (lees meer over de verschillende soorten). Het ontwerp is naar eigen wens in te vullen. Je kunt kiezen tussen mat, hoogglans of zijdeglans.

Er zijn weinig grenzen aan je verbeelding.

Wat zijn de redenen voor het bevestigen van een PVC spanplafond?

Er zijn vele redenen om spanplafonds te gebruiken. Een voordeel is dat het niet nodig is om ze te schilderen. Ze zijn ook geschikt voor het afdekken van buizen of leidingen. Ook kunnen scheuren in de muur worden gecamoufleerd met een spanplafond. In veel gevallen worden ze gebruikt omdat de huiseigenaar van plan is een bestaand houten plafond te verbergen. In plaats van het te verwijderen, “bedekt” hij het eenvoudigweg door middel van een PVC spanplafond. Meer lezen over de voordelen van een spanplafond. 

Verbeter de akoestiek

muzieknoot

Ook de akoestiek in de ruimte kan op deze manier worden verbeterd. De nagalm in gebieden met stenen muren is dus ongeldig. Afgezien van het feit dat de verschillende oppervlaktedesigns zichzelf aanbieden, om een ruimte een andere optiek te geven. Uiteindelijk zijn het echter vaak puur technische redenen die leiden tot de installatie van een spanplafond. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om complexe verlichtingssystemen te installeren waarvan de kabels niet zichtbaar zijn. Tot slot is een spanplafondook een haalbare manier om de hoogte van een ruimte te verminderen.

Voordelen van PVC spanplafonds

PVC spanplafonds bieden een bijna perfect oppervlak zonder scheuren. Ze zijn ook gemakkelijk schoon te maken.

Dit betekent dat spanplafonds op elk moment kunnen worden afgewassen. Het antistatische materiaal trekt geen stof aan.

In tegenstelling tot conventionele oplossingen is de installatie nagenoeg vuilvrij.Hierdoor is het meestal niet meer nodig om meubels uit de kamer te verwijderen.

Een ander voordeel is de tijdsfactor: het duurt meestal niet langer dan één of twee dagen voordat een PVC spanplafond volledig is geïnstalleerd.

PVC spanplafonds en gezondheid

Spanplafonds bevatten geen schadelijke stoffen zoals asbest, dioxine of cadmium.

Dit maakt ze (niet alleen) ideaal voor mensen met een allergie. Bovendien laten ze geen vocht door.

Dit is een groot voordeel, vooral in badkamers. Dit voorkomt vochtophoping en schimmelvorming. Om deze redenen maken vooral ziekenhuizen vaak gebruik van spanplafonds.

Het bedrukken van PVC spanplafonds

Een veel voorkomende reden om te kiezen voor een PVC spanplafond is het verlangen naar een ongebruikelijke plafonduitstraling. Zo kan het plafond van de slaapkamer worden voorzien van een tekening van de sterrenhemel. Maar ook het uitzicht op boomtoppen of onderwaterlandschappen is populair. Veel bedrijven bieden ook de mogelijkheid om je eigen foto’s te gebruiken. Er zijn dus geen grenzen aan de verbeelding.

Spanplafonds bieden verschillende mogelijkheden om je eigen vier wanden nog persoonlijker te maken. Als er een achtergrondverlichting wordt gebruikt, worden er snel aantrekkelijke optische effecten gecreëerd. Wat als je bent uitgekeken op een foto? De folies, die als beelddrager fungeren, kunnen eenvoudig worden vervangen. Dit betekent dat je niet permanent gebonden bent aan een afbeelding.

Waaruit bestaat een spanplafond?

Strikt genomen bestaat een spanplafond voor uit drie delen. De aan het plafond of de wanden bevestigde stroken, de hoogwaardige PVC folie, die bestaat uit zuiver gelaste stroken en het eigenlijke plafond vormt. Daarnaast is er het leidingwerk, dat eenvoudigweg in de daarvoor voorziene strook wordt gestoken. Alle gebruikte materialen zijn volledig onschadelijk voor de gezondheid en zijn een praktische oplossing, zelfs voor mensen met een allergie.

Vormen, folie en leidingen

De stroken waarmee het spanplafond aan de muur of aan het vorige plafond is bevestigd, zijn gemaakt van PVC of geanodiseerd aluminium. Het leidingwerk, waarmee de plafondfolie zonder plooien aan de lijstwerk is bevestigd, is eveneens van PVC. De folie zelf is gemaakt van een zeer speciaal kunststof mengsel. De hoogwaardige folie is een polymeerfolie van polyvinylchloride (PVC), volledig recyclebaar en volledig ongevaarlijk voor de gezondheid. Het materiaal wordt zowel in de medische als in de levensmiddelentechnologie gebruikt. De polymeerfolie is zo elastisch dat het plafond ook na vele jaren van gebruik zijn spanning niet verliest. Het is bestand tegen verschillende temperaturen en zelfs tegen knallende kurken. Eenmaal gespannen onder het plafond van de kamers, behouden PVC spanplafonds hun tijdloze elegantie en schoonheid voor vele jaren houden.

Wat is PVC?

PVC is de afkorting voor polyvinylchloride en beschrijft een kunststof die al vele jaren bekend is en zich in vele toepassingen heeft bewezen, niet in de laatste plaats in de inmiddels nostalgische vinylplaten. Met behulp van kleur- en effectpigmenten kan de PVC folie voor spanplafonds in bijna elke gewenste kleur worden geproduceerd. Bepaalde aluminaten zorgen bijvoorbeeld voor een intense nachtelijke gloed en aluminiumpigmenten geven de plafondfolie een prachtige metallic glans. De folies voldoen aan alle huidige normen op het gebied van voedsel-, medische en kunststoftechnologie, ze zijn vlam vertragend en bevatten geen giftige stoffen. Heeft je nog vragen? Wij beantwoorden ze graag voor je.