spanplafond badkamer

Spanplafond in een badkamer plaatsen

Een spanplafond in de badkamer is in veel opzichten een goede oplossing om een plafond in de badkamer op te hangen. Velen zijn op zoek naar ideeën voor het plafond in de badkamer omdat ze hun badkamer willen renoveren. Badkamers zijn vaak relatief kleine kamers.

Een spanplafond geeft de badkamer een ruimere uitstraling omdat een spanplafond een licht reflecterend effect heeft. Veel mensen geven echter de voorkeur aan een spanplafond met licht in de badkamer om een donkere badkamer bijvoorbeeld gezellig en licht te maken.

We vertellen je hier alles over spanplafonds in badkamers.

Waarop moet je letten bij het maken van je keuze, wat zijn de voordelen en wat kosten spanplafonds in de badkamer?

Welk type spanplafond is beter voor de badkamer: Pvc of Polyester? Klik hier om meer te leren over de soorten spanplafonds. 

Wat is een spanplafond in de badkamer?

Spanplafonds (klik hier voor meer over spanplafonds) zijn een “plafond-op-plafond” systeem waarbij je oude plafond volledig verborgen is in de badkamer.

Dit verbergt onaantrekkelijke bedrading, installaties, scheuren en oneffenheden.

Het spanplafond is speciaal voor je badkamer gemaakt, hiervoor is het noodzakelijk dat elke kamer precies wordt gemeten, omdat elk spanplafond uniek is en alleen voor jou is gemaakt.

Spanplafonds zijn verkrijgbaar in matte en glanzende afwerkingen, discreet of in sterke kleuren.

Glanzende spanplafonds vergroten de ruimte visueel, ze zijn eenvoudig te reinigen en antistatisch.

Door de integratie van verschillende verlichtingssystemen zoals: inbouwspots, Swarovski, lichten, Oligo systemen, vormt het spanplafond en de verlichting met halogeen- of LED-optiek een harmonieuze eenheid met optimale verlichting van je badkamer.

Klik hier als je vragen hebt hoe precies de verlichting in een spanplafond werkt. 

Voordelen van spanplafonds in badkamers

  1. Geen Schimmelgroei
  2. Makkelijk schoon te maken
  3. Ruimte visueel vergroten

Voor meer voordelen en ook de nadelen van een spanplafond bezoek deze pagina.

Geen schimmelgroei

schimmel op een plafond

In badkamers ontstaat dagelijks veel waterdamp, die zich op muren en plafonds nestelt. Dampen uit haarlak of deodorant zijn ook dampen die in de badkamer worden geproduceerd en uiteindelijk aan het plafond blijven hangen. Daarom is er altijd een hoog risico op schimmel in de badkamer.

De schimmelvorming in badkamers is zeker net zo hoog als in de keuken.

Een groot voordeel van een spanplafonds in de badkamer is dat ze vochtbestendig zijn en dus geen kans geven op schimmelgroei aan het plafond. Badkamers moeten natuurlijk wel altijd goed geventileerd zijn. Dit is bijzonder nuttig tegen schimmel in de badkamer.

Makkelijk schoon te maken

vrouw die klaar is om te kuisen

Een ander voordeel van spanplafonds in de badkamer is dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn.

Spanplafonds kunnen heel gemakkelijk worden schoongeveegd met een doek en een mild huishoudelijk schoonmaakmiddel.
(meer tips over spanplafonds onderhouden)

Zo kunnen ook sporen van make-up of sprays gemakkelijk van het spanplafond in de badkamer worden verwijderd.

Lakhouten spanplafonds badkamer

Een spanplafond is een perfecte visuele verfraaiing voor een moderne badkamer. Het plafond kan in vele kleuren en verschillende materialen worden besteld.

Met name spanplafonds met lak in de badkamer hebben als voordeel dat je de vaak kleine ruimte vergroot door het licht reflecterende lak effect.

Kosten spanplafond badkamer

spanplafond prijzen

De prijs van een spanplafond in de badkamer is relatief gelijk als de prijs van een spanplafond in de woonkamer. De grootste variabelen zijn de oppervlakte en het aantal lichtpunten. Als de ruimte erg klein kan het zijn dat het montagebedrijf een vast bedrag start. Bijvoorbeeld minder dan 5 m² is atlijd xxx euro.

Zoals bij alle andere verlaagde plafonds zijn de kosten van een spanplafond in de badkamer afhankelijk van de grootte van de ruimte.

Met het verlichte spanplafond kunnen met name donkere badkamers worden omgetoverd tot echte oases van welzijn.

Vooral ’s morgens is het prettig als je na het opstaan in een badkamer komt die je gevoel van welzijn vergroot door een harmonieuze verlichting. LED lampen worden meestal gebruikt voor het lichtplafond, omdat ze niet te heet worden en het spanplafond dus niet beschadigen.

Badkamer plafond Ideeën

spanplafond in een badkamer met sterrenhemel motief

Neem de moeite om de voorbeelden van spanplafond voorbeelden online door te nemen, zo krijg je hier en daar goede ideeën over het spanplafond in de badkamer.

Een goeie plaats om spanplafond ideëen op te doen is Pinterest. De engelse naam voor spanplafond is “stretch ceiling”. Klik hier om naar Pinterest te gaan met de zoekopdracht “Stretch Ceiling Bathroom”.

Bijvoorbeeld: voorbeelden van een spanplafond met een glansafwerking die de badkamer groter laat lijken of een spanplafond met spots dat de badkamer lichter kan maken.

Een idee voor het spanplafond van de badkamer is een plafond met lichtjes zoals een blauwe hemel. Op het folie is meestal een lichtblauwe lucht met witte wolken gedrukt. Met LED verlichting erachter ziet het verlichte plafond eruit als een zonnige hemel. Het hemelmotief wordt ook veel gebruikt voor slaapkamers.

Zelf een spanplafonds maken in de badkamer

Zelfs een spanplafonds in de badkamer maken is niet zo eenvoudig. De installatie heeft specifieke kennis nodig. Als je geen ervaring heeft met de installatie van dit type plafondophanging, kan het moeilijk zijn, vooral in de badkamer, omdat wastafels of douches en badkuipen de installatie met een ladder bemoeilijken.

Als men niet een super vakman is, kun je beter niet zelf een spanplafond installeren.

Het is beter om een professioneel bedrijf in te zetten voor het laten installeren van je spanplafond in de badkamer. Hij kan ook vooraf adviseer geven over de kleur- en materiaalkeuze.

Spanplafond ideaal voor de badkamer

Met name de pvc uitvoering van het spanplafond is qua eigenschappen ideaal voor vochtige ruimtes.

Het materiaal is meestal ongevoelig voor waterdamp en kan met een zachte doek worden afgewassen.

Bovendien worden normaal gesproken antistatische materialen aangeboden en zowel mensen met huisstofallergieën als astmapatiënten hebben vaak baat bij de installatie van een spanplafond.

Waar op letten bij het plaatsen van een spanplafonds in de badkamer

Toch is er in de badkamer nog iets te overwegen om ervoor te zorgen dat het plezier van het nieuwe, mooie spanplafond voor een lange tijd behouden blijft. Verwijder watergevoelige materialen voor de installatie.

Voordat je het spanplafond in de badkamer installeert, verwijder je alle watergevoelige materialen uit het plafond.

Hieronder vallen bijvoorbeeld diverse isolatiematerialen, maar ook onbeschermde houten elementen.

Dit is nodig omdat als een spanplafond lek wordt, er op sommige plaatsen waterdamp kan binnendringen en zich tussen het plafond en het spanplafond nestelt. Het is beter om dit van tevoren te voorkomen.

Volledig nieuw ontwerp van de badkamer

De installatie van een nieuw spanplafond geeft de eigenaar van het huis de mogelijkheid om zijn plafondontwerp in de badkamer volledig opnieuw te ontwerpen.

Hier zijn enkele suggesties:

  • Veel kleine inbouwspots installeren voor een glinsterende “sterrenhemel”
  • Gerichte accenten zetten met grote inbouwspots
  • Gebruik sterk gekleurde decors, bijvoorbeeld primair rood of azuurblauw
  • Witte gebieden combineren met gekleurde gebieden
  • Bestel prints van foto’s volgens je eigen smaak, bijv. landschapsfoto’s
  • Kunststof modellering van het plafond van de badkamer met behulp van profielen van verschillende hoogtes