spanplafond onderhoud

Onderhoud van een Spanplafond

Het pvc spanplafond is volledig afwasbaar met een gewone doek en garandeert dat het levenslang mooi en proper blijft.

Opgelet:  Garantie voor een pvc spanplafond is tussen de 10 en 15 jaar naar gelang de fabrikant ook op het proper blijven.

Bij een polyester spanplafond wordt er geen garantie gegeven op het properblijven wel 10 jaar op fabricatiefouten.

Je kan een polyester plafond wel herschilderen maar de resultaten zijn allesbehalve. Klik hier voor meer voordelen en nadelen van een spanplafond.

Hoe een pvc spanplafond schoonmaken

Bij rookaanslag of ander vuil kunt u uw spanplafond gewoon afwassen met een vochtige doek, eventueel met wat ruitenreiniger of dreft in een emmer lauw water. Meer hoeft u eigenlijk niet te doen!

Waarvoor opletten bij schoonmaken pvc spanplafond

 • Geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals solventen, dissolvant
 • Gebruikt nooit schurende producten zoals schuurborstels of schuursponsjes
 • Gebruik altijd lauw water, nooit kokend water!
 • Wanneer u af en toe met uw swiffer langs het plafond veegt blijft het gegarandeert proper
 • Lauw water met een beetje dreft of ruitenreiniger en goed nat afwassen. 

Wenst u nog meer tips voor het onderhouden van uw spanplafond lees verder: 

Het onderhoud van een PVC spanplafond is over het algemeen vrij simpel, maar het is belangrijk om te weten wanneer en hoe je het beste je plafond kunt schoonmaken. 

Let op: bij een geweven polyester koud spanplafond kan men niet garanderen dat deze proper blijft. 

Indien de verkoper anders beweert laat hem het op de bestelbon noteren: “dat hij het spanplafond zal vervangen bij vervuiling.”

De voordelen van PVC plafonds zijn onder andere de volgende:

 • Economisch.
  PVC spanplafonds zijn betaalbaarder dan veel andere soorten verlaagde plafonds. De prijs van 1 m² monochroom PVC linnen is vaak twee of zelfs drie keer minder dan de prijs voor polyester.
 • Weerstand tegen vuil.
  Polyvinylchloride is een uitstekend materiaal dat stof afstoot en bestand is tegen vervuiling. Dankzij deze eigenschap zullen zelfs onderhoudswerkzaamheden zoals het afvegen van het spanplafond geen problemen veroorzaken.
 • Veiligheid.
  Spanplafonds worden gekenmerkt door absolute waterbestendigheid, lage brandbaarheid en weerstand tegen agressieve oplossingen, zoals alcohol, zouten en sommige zuren.

Ondanks alle voors en tegens kan een spanplafond gemakkelijk beschadigd worden (snijden, doorboren), bijvoorbeeld door een onnauwkeurige behandeling van een scherp voorwerp in de buurt van het doek.

Bijvoorbeeld bij het gebruik van een grove borstel voor het reinigen. Sommige chemische oplossingen werken ook fataal op PVC.

Aceton, gechloreerde koolwaterstoffen en andere oplosmiddelen kunnen bijvoorbeeld de plafondcoating oplossen. Voor het onderhoud van je PVC spanplafond is het dus belangrijk dat je weet hoe je deze het beste kunt schoonmaken en met welke middelen.

Verzorging van verschillende oppervlaktebehandelingen

Het assortiment van PVC spanplafonds komt in drie versies: glanzend, mat en satijn. Elk van de oppervlakken brengt zijn eigen energie in het interieur van het huis. Maar bij de verzorging van de verschillende texturen is een speciale aanpak vereist. Dit is niet essentieel, maar je kan er wel rekening mee houden bij het schoonmaken van je plafond. 

Glanzend

Een glanzend oppervlak kan het volume van de ruimte visueel vergroten. Zo kun je het glanzende spanplafond het beste omschrijven. Dit is een uitstekende optie voor kleine kamers, huizen in minimalistische stijl, badkamers of een zwembad.

Gebruik geen glanzende spanplafonds voor kamers met een rijke atmosfeer. Een grote hoeveelheid meubels, in combinatie met een plafondreflectie, geeft de kamer een onaantrekkelijke uitstraling.

Eventuele vlekken op het glanzende spanplafond kunnen gemakkelijk worden gereinigd. Door het oppervlak van het plafond alleen met een zachte absorberende doek af te vegen, zijn er geen vlekken en afscheidingen te zien. Als dergelijke onderhoud op regelmatige basis wordt uitgevoerd, dan hoeft het spanplafond niet gewassen te worden met water.

Mat

Perfect glad en wit. Zo ziet het matte pvc spanplafond eruit. Deze afwerkingsmogelijkheid is de meest populaire en voordeligste optie. Matte plafonds zijn universeel en kunnen worden beschouwd als een klassieker, omdat ze perfect passen in elk interieur.

Gemakkelijk in beleving en even gemakkelijk schoon te maken? Dit is misschien wel de beste optie voor iedere huisvrouw.

Satijn

Het satijnen plafond is de gulden middenweg tussen glans en mat. Zacht gereflecteerd licht van de lampen en het effect van de parelmoer stoffen bekleding zorgt voor comfort in elke ruimte.

Bovendien is dit pvc spanplafond het gemakkelijkst te onderhouden. Je kunt makkelijk over het oppervlak heengaan met een droge doek om stof en vliegjes te verwijderen.

Hoe een PVC spanplafond wassen: de basics

Door de sterke spanning van het materiaal en het creëren van een ideaal glad en vlak oppervlak ziet een PVC spanplafond er prachtig uit.

Hoe kan ik het spanplafond weer krijgen zoals het er in eerste instantie uitzag? En wat voor soort gereedschap kan worden gebruikt voor het wassen van spanplafonds?

Om deze problemen op te lossen is het noodzakelijk om te begrijpen welke chemische middelen en reinigingsmethoden geschikt zijn voor PVC spanplafonds.

Droge onderhoudsopties

Je kunt het beste ten minste om de vier weken een PVC spanplafond licht onderhouden. Als het doek geen vlekken en sporen van insecten vertoont, dan is het voldoende om het oppervlak van het plafond af te vegen met een droge zachte doek.

Droge reiniging moet worden uitgevoerd zonder overmatige druk. Veeg het plafond af in één richting. Maak geen cirkelvormige bewegingen. Deze reinigingsmethode is geschikt voor elk type oppervlak. 

Je kunt beter geen mop gebruiken voor het schoonmaken van een PVC spanplafond, omdat een onhandige beweging het folie kan beschadigen. De beste assistenten zijn bij het onderhoud de trapladder en het microvezeldoekje.

Natte schoonmaakopties

Roet van sigarettenrook, een vetlaag in de keuken, spatwater en zeepschuim in de douche geven duidelijk aan dat het tijd is om het PVC spanplafond schoon te maken. In zulke gevallen is het wassen van het verlaagde plafond zonder afscheiding alleen mogelijk met behulp van specifieke wasmiddelen.

Bij een delicate coating moet de reiniging echter aan twee basisvoorwaarden voldoen:

 • verwijder al het vuil: er mag geen afscheiding ontstaan;
 • voorzichtig werken: het is belangrijk om schade aan het doek te vermijden. Schade is niet alleen een schending van de integriteit van de film. Er kunnen krassen, litteken en kleurvervorming optreden.

Om dit in de eerste plaats te voorkomen, moet je alle volgende hulpmiddelen uitsluiten van de lijst van schoonmaak tools.

 • harde borstels; 
 • sponzen met harde coating;
 • huishoudelijke schrapers;
 • sponzen

De beste keuze voor een effectieve en vooral veilige reiniging zijn doeken van microvezel en een zachte schuimspons, die voorzichtig alle vervuiling van het plafond verwijderen, zonder het plafond te beschadigen en zonder strepen achter te laten.

Selectie van schoonmaakmiddelen

Is het mogelijk om spanplafonds te wassen met een wasmiddel? Bij de reinigingsmiddelen in relatie tot spanplafonds geldt ook de “doe geen kwaad” regel. Daarom mogen in dit geval noch soda, noch schuurmiddelen worden gebruikt.

Voor PVC, gemodificeerde kunststof, wat elastische en krimpende eigenschappen heeft, zijn alle oplosmiddelen en bepaalde zuren fataal. Daarom mogen reinigingsmiddelen, die dergelijke agressieve elementen bevatten, niet worden gebruikt.

Deze regel geldt vooral voor keukens en badkamers, waar dergelijke actieve stoffen vaak worden gebruikt bij schoonmaakmiddelen tegen roest, kalk en vet.

Zorg ervoor dat het product niet per ongeluk het plafond raakt bij het schoonmaken van andere oppervlakken.

Vaak bieden fabrikanten van spanplafonds of bedrijven die installatiediensten verlenen hun klanten merkproducten aan voor de verzorging van de PVC spanplafonds.

Dit is echter slechts een marketingtruc, want er zijn geen unieke middelen die speciaal ontworpen zijn voor het wassen van PVC en stoffen plafonds.

Als je de etiketten van dergelijke wondersprays zorgvuldig leest, kun je er zeker van zijn dat de lijst van ingrediënten van verschillende bedrijven over het algemeen hetzelfde zal zijn:

 • ammoniak of isopropylalcohol;
 • gedistilleerd water;
 • kleur;
 • aromatisch additief.

Kies voor zachte schoonmaakmiddelen

Het te gebruiken schoonmaakmiddel is afhankelijk van de locatie ene het vuil.

In de keuken kan een scheutje afwasmiddel met warm water een goede oplossing zijn tegen vet en vuil. In de woonkamer kan een emmer met lauw water en een paar spuitjes ruitenreiniger veel goed doen.

Je kunt ook een beetje Turtle wax gebruiken, afwassen en afspoelen. Spanplafonds zijn overigens zeer onderhoudsarm en hoeven vaak één keer per 5 tot 10 jaar schoongemaakt te worden.

Er zijn zelf spanplafonds die al meer dan 20 jaar hangen en er nog als nieuw uitzien.