De voor- en nadelen van spanplafonds

 

voordelen en nadelen van een spanplafond

Aan een spanplafond zijn er natuurlijk een hele hoop voordelen verbonden. Staar je echter niet volledig blind op de voordelen en laat je niet overrompelen, maar weeg ze ook af met de nadelen. Bekijk alle informatie op deze website en zorg dat je zeker bent van je keuze!

Voordelen van een spanplafond:

 • Veel mogelijkheden in materialen en kleuren
 • Snelle en weinig vervuilende installatie
 • Onbegrensde mogelijkheden qua ontwerp
 • Bescherming tegen waterschade
 • Bespaar energie
 • Stofdicht en antistatisch
 • Goede bescherming tegen geluidshinder
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Schimmel- en condensvrij
 • Verberg lelijke kabels

De Voordelen:

Veel mogelijkheden in materialen en kleurenspanplafond 1

Spanplafonds kunnen perfect worden afgestemd op het totaalbeeld van een ruimte, omdat ze verkrijgbaar zijn in verschillende varianten. De ruime keuze in materiaal, de kleurvariaties en de motieven maken het mogelijk om in elke ruimte spanplafonds te gebruiken.

Snelle en weinig vervuilende installatie

De installatie van een spanplafond wordt uitgevoerd zonder vuil of lawaai en is al na enkele uren klaar. Een nabehandeling of verflaag is niet nodig bij een spanplafond. In een mum van tijd verdwijnen oude lambriseringen, gebarsten, gebroken of lelijke plafonds.

Zelfs inbouwverlichting kan eenvoudig worden geplaatst.

Door het onderhoudsvriendelijke oppervlak zijn spanplafonds zeer makkelijk te reinigen. (meer info)

Onbegrensde mogelijkheden qua ontwerp

 

Spanplafonds zijn ook verkrijgbaar als driedimensionale constructies, wat het plafond ontwerp tot een bijzondere blikvanger maakt. Deze voordelen maken een individueel en creatief ruimte ontwerp mogelijk dat bijna onbegrensd is.

Dit geldt niet alleen voor de materialen, maar ook voor de integratiemogelijkheden.

Hierdoor kunnen spanplafonds ook worden gebruikt in openbare gebouwen zoals vergaderzalen, kantoren of bedrijfsruimten.

Ook de installatie van plafondverlichting is geen enkel probleem bij spanplafonds. Of het nu gaat om geometrische plafonds, bochten of schuine plafonds, een spanplafond past gemakkelijk in elke ruimte. De creatieve mogelijkheden zijn vrijwel onuitputtelijk.

Veel creatieve opties

Dankzij de nieuwste digitale druktechnologie kunnen plafonds in veel kleuren worden ontworpen. Een van hun grootste voordelen zijn de creatieve ontwerpmogelijkheden. Met name bedrijven maken gebruik van een plafondbekleding in de vorm van een spanplafond en laten hun bedrijfslogo afdrukken op het plafond.

De mogelijkheden qua kleur en prints zorgen ervoor dat iedereen een geschikt spanplafond kan vinden. Je kunt kiezen voor speciale vormen.

Daarnaast kun je bijvoorbeeld een geliefde foto op het plafond laten printen, bijvoorbeeld een familiefoto of de skyline van New-York.

voor en na spanplafond

Bescherming tegen waterschade

Daarnaast biedt een spanplafond ook een zekere mate van bescherming tegen waterschade, zodat eventuele schade aanzienlijk wordt geminimaliseerd. Een ander bijzonder voordeel is het gewicht van gespannen plafonds, dat ligt tussen de 200 en 400 gram per vierkante meter. Dit komt overeen met ongeveer een tiende van andere plafondsystemen.

Energiebesparende oplossing

Is je plafond te hoog en verlies je daardoor veel energie?

Met een spanplafond kies je zelf de hoogte van je ruimte, waardoor je op je verwarmingskosten kunt uitsparen.
Spanplafond materialen en veiligheid

De verscheidenheid aan kleuren en speciale ontwerpen maken het mogelijk om elke ruimte een speciale flair te geven.

In combinatie met verlichtingselementen creëert het een harmonieus en modern totaalbeeld. Spanplafonds zijn gemaakt van brandvertragende materialen, die zijn voorzien een profielrand aan de rand. Deze zijn nodig voor het uitrekken van het plafond. De bevestiging aan het vierkante hout is zeer eenvoudig. Afhankelijk van de geplande hoogte worden deze aan de wanden bevestigd.

Verberg kabels en scheuren

spanplafond voordelen en voorbeelden

De resulterende vrije ruimte tussen het plafond en spanplafond kan worden gebruikt voor elektrische installaties en zorgt ook voor thermische isolatie. Op deze manier worden installaties, bekabeling, scheuren of oneffenheden eenvoudigweg verborgen. Spanplafonds worden speciaal voor op de afmetingen van de ruimte vervaardigd.

Daarom komt de monteur vooraf langs om de ruimte nauwkeurig op te meten. Door de technische kenmerken en veelzijdigheid passen spanplafonds zich aan de ruimtelijke omstandigheden aan.

Leidingen en kabels achteraf aanpasbaar

Leidingen en kabels zijn achteraf nog steeds aanpasbaar zonder dat enig breekwerk nodig is. Het plaatsen van een speciale buis voor kabels en leiding wordt aangeraden boven het spanplafond. Zo hoeft men later enkel het spanplafond maar in een kleine hoek los te maken om nieuwe kabels of leidingen door te trekken.
Sterk materiaal zonder onderhoud

Het materiaal van de plafondbekleding is flexibel en absoluut scheur vast. Dit betekent dat ze ook gebruikt kunnen worden voor schuine plafonds en wanden.

Het feit dat deze plafonds nooit geschilderd hoeven te worden is ook een voordeel ten opzichte van andere plafonds.

De plafonds overtuigen niet alleen door hun fascinerende uitstraling, maar ook door hun warmte-isolerende eigenschappen.

Goede geluidsisolatie

Als je last hebt van geluidsoverlast in een ruimte, dan kan een spanplafond de oplossing zijn. De lege ruimte tussen het spanplafond en het plafond zorgt ook voor een uitstekende geluidsisolatie. Het voordeel van spanplafonds is dat een hoge geluidsabsorptie kan bereiken. Het geluidsabsorberende materiaal van spanplafonds past het belangrijkste reflectieoppervlak in de ruimte aan en verlaagt het geluidsniveau. Op deze manier blijft de spraakverstaanbaarheid behouden.

Makkelijk schoonmaken

De plafondbekleding is zeer eenvoudig te reinigen, zodat stofdeeltjes gemakkelijk kunnen worden verwijderd. Met een droge doek kun je stof en vliegjes makkelijk verwijderen. Schoonmaken met water is pas na 5 á 10 jaar nodig.

Kies iedere soort verlichting

Het plaatsen van verlichting is zeer eenvoudig en kan direct door de monteur gedaan worden. Naderhand kunt je je lichtpunten zeer eenvoudig verplaatsen. Bekijk hier wat voorbeelden.

Snelle installatie

Het wordt meestal geplaatst in 1 dag. Het plaatsen van een spanplafond neemt heel wat minder tijd in beslag dan een ander soort plafond. Hierdoor spaar je heel wat werkuren uit, daardoor kost het vaak heel wat minder. Het prefabricageproces produceert zeer weinig afval tijdens de montage. Je hoeft je oude plafond niet uit te breken, wat een hoop stof en werk bespaart.

Geen meubelen verhuizen

barack obama helpt meubelen verhuizen

Je grote meubelen kunnen blijven staan. Kleinere spullen zoals schilderijen, scherpe voorwerpen, etenswaren, bloemen, planten en dieren kun je beter verwijderen voorafgaand aan de installatie.

Nadelen

Er zitten ook een aantal nadelen aan een spanplafond, deze zijn echter te verzien en met de juiste voorzorgsmaatregelen is dit geen probleem.

Nadelen van een Spanplafond:

 • Voorkom scheurtjes
 • Stabiliteitsproblemen
 • Weinig goede installatiebedrijven te vinden
 • Verkleuring

Scheurtjes

Wees altijd voorzichtig met scherpe voorwerpen. Ook tijdens het plaatsen van nieuwe meubels moet je opletten dat je het plafond niet scheurt.

Stabiliteitsproblemen

Er mag echter nooit wind boven een spanplafond staan, dit kan een spanplafond namelijk beschadigen en dat valt niet onder de garantie. Dit probleem kan opgelost worden door ventilatieroosters te bevestigen. Er zijn meerdere mogelijkheden om dit probleem op te lossen, dit hangt echter af van de situatie. Een glanzend spanplafond kan bij bepaalde systemen trillen bij wind.

Weinig goede installatiebedrijven te vinden

De populariteit stijgt en de bedrijfjes schieten als paddenstoelen uit de grond en verdwijnen dan ook weer vlug wanneer de problemen met garantie beginnen op te duiken. Een slecht geïnstalleerd spanplafond is een ramp. Het plaatsen van een spanplafond is een specialisatie en kan niet door andere bedrijven goed worden uitgevoerd (zoals interieur- of keukenbouwers).

Verkleuring

Bij polyester spanplafonds kan een verkleuring optreden. Door te kiezen voor een PVC spanplafond voorkom je dit probleem. Deze verkleuren namelijk niet.