verlichting spanplafond

Verlichting van een Spanplafond

Wat zijn de mogelijkheden voor verlichting in een spanplafond? De opties zijn eindeloos, aangezien nieuwe technieken ervoor zorgen dat vrijwel iedere soort verlichting in een spanplafond geplaatst kan worden.

De verlichting van een plafond verandert het effect van de hele ruimte. Met het juiste spanplafond verlichtingsconcept zorg je niet alleen voor een perfecte verlichting, maar creëer je ook sfeer voor elke situatie.

sfeervolle verlichting

Verlichtingssystemen voor iedere wens

Spanfonds verlichtingssystemen zijn verkrijgbaar in alle uitvoeringen. Voordat je de verlichting voor het spanplafond kiest, moet je eerst bedenken wat je wilt bereiken met de verlichting in de ruimte. Je kunt de verlichting in je spanplafond het beste laten plaatsen door een professioneel spanplafond bedrijf.

Je mag natuurlijk zelf kiezen welke soort verlichting je wilt, maar je krijgt in ieder geval ook de garantie en zekerheid van een montagebedrijf.

Misschien wil je een bepaald gebied of verschillende gebieden anders verlichten?
Wil je de kamer specifiek verlichten of wil je juist geen lichtbronnen aan het plafond zien en deze verbergen?

Als je deze vragen voor jezelf hebt beantwoord, kun je vervolgens het beste onze lijst met verschillende verlichting voor spanplafonds doornemen en de verschillende voor- en nadelen ervan leren kennen.

Beperkingen verlichting spanplafonds

Spanplafonds hebben specifieke kenmerken waardoor de verlichting niet voor elke lamp geschikt is. Iedereen weet dat gewone gloeilampen warm worden. En deze eigenschap is volstrekt onaanvaardbaar voor spanplafonds.

gloeilamp spanplafond

Als een lamp het materiaal van een spanplafond lange tijd verwarmt, wordt het geel en verliest het ook zijn beoogde eigenschappen en kunnen scheurtjes ontstaan.

Voordat je kiest voor spots of een ander soort verlichting is het noodzakelijk om de informatie over de juiste keuze en installatie te bestuderen en je goed te laten informeren. Een spanplafond professional kan je hier alle informatie over geven.

Ook bij het installeren van verlichtingstoestellen is het noodzakelijk om rekening te houden met een aantal regels die beperkingen opleggen aan het vermogen van de lampen die worden geïnstalleerd.

Laat je dus goed informeren door een professional, zodat je later geen problemen krijgt.

Mogelijkheden voor verlichting in een spanplafond:

  1. Spanplafondverlichting zonder gaten
  2. Verlichting met lichtpunten  onder het plafond
  3. Ingebouwde spots voor spanplafonds
  4. LED flexsstrips
  5. Swarovski verlichting
  6. Montage spanplafond verlichting

1. Spanplafondverlichting zonder gaten

Het grote voordeel van spanplafonds is dat je met diverse lichteffecten kunt werken en dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Bij het verlichte plafond worden de lichtbronnen tussen het oorspronkelijke plafond en het spanplafond gemonteerd.

In dit geval is het spanplafond doorschijnend en schijnt het licht door het plafond. Het plafond wordt dus niet verstoord door hanglampen of inbouwspots en biedt zo een groot homogeen oppervlak, wat de ruimte ruimer doet lijken en elegantie geeft.

Het mooie is dat je geen gaten hoeft te maken in het spanplafond, omdat het licht achter het doek geplaats kan worden. Uiteraard kunnen plafondverlichtingssystemen ook worden uitgerust met een dimfunctie. Je kunt ook de lichtkleur kiezen.

Gekleurde lichtbronnen zijn bijzonder populair voor LED-lichtlijsten en lichtplafonds. Vooral bij lichtplafonds worden vaak Ledlampen in verschillende kleuren geïnstalleerd om de ruimtes afhankelijk van de situatie een andere uitstraling te geven.

Een nadeel van deze methode is dat er vliegjes en stof op het spandoek kunnen blijven liggen. Door een ruimte tussen twee spanplafonds te maken die je kunt stofzuigen kan dit probleem opgelost worden. Je krijgt echter niet 100% garantie dat er geen vuil of vliegjes op het doek blijven liggen die je kunt zien.

2. Verlichting met lichtpunten onder het plafond

Natuurlijk kan je favoriete lamp ook worden bevestigd aan een spanplafond. Hiervoor wordt een lamponderconstructie voor spanplafonds gemonteerd waaraan de lamp wordt bevestigd. Dit is mogelijk met elk type lamp, of het nu gaat om een kroonluchter, hanglamp of een gewone plafondlamp. Er zijn dus echt geen grenzen aan de verlichting van je spanplafond. Een voordeel aan deze methode is dat je achteraf nog een extra lamp op kunt hangen.

3. Ingebouwde spots voor spanplafonds

Inbouwspots zijn zeer bekend van traditionele plafondsystemen. Het voordeel van inbouwspots is dat er geen lampen aan het plafond in de ruimte hangen en dus niets in de kamer storen.

Inbouwspots voor spanplafonds kunnen zowel in lage varianten als hoge varianten worden geïnstalleerd. Inbouw plafond LED’s zijn echter de meest gebruikte soort plafondverlichting. Ze worden ook vaak LED spots voor spanplafonds genoemd.

Spots voldoen aan alle moderne criteria voor functionele verlichting, zowel creatief als technisch, en kunnen worden uitgebreid met decoratieve accessoires.

In principe kunnen alle soorten spots geplaatst worden in een spanplafond, maar sommige spots kunnen verkleuring veroorzaken of stof verbranden.

Dit gebeurt trouwens ook bij gewone plafonds. Beweegbare spots met een brede afstand (+/- 8mm) voorkomen dit probleem. Een mooie brede rand ziet er daarnaast mooi afgewerkt uit. De installatie van spots is overigens stukken eenvoudiger in een polyester spanplafond dan in een pvc spanplafond. Alhoewel een polyester spanplafond niet zoveel garantie geeft op vervuiling.

4. LED flexsstrips

LED flexstrips kunnen aan de zijkant van het spanplafond worden geïnstalleerd en ze zijn zeer geschikt voor indirecte verlichting.

Flexstrips kunnen zowel in ruimtes zoals slaapkamers en woonkamers als in vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers worden gebruikt. Ze zijn ook geschikt voor gangen waar geen volledige verlichting nodig is, maar wel voldoende licht om je veilig te kunnen bewegen. ,

Flexibele LED strips kunnen ook op andere manieren worden gebruikt om een speciale sfeer in een ruimte te creëren dankzij de indirecte lichtbron.

5. Swarovski verlichting

Swarovski verlichting spanplafond

Swarovski lichten zijn ook populair bij spanplafonds. De kristallen laten het spanplafond schitteren. Vooral bij spanplafonds is dit iets heel bijzonders door de reflectie van de stretchplafondcoating. Het geeft een uniek effect, waardoor een ware sterrenhemel gecreëerd kan worden.

6. Montage spanplafond verlichting

Voordat je spanplafond verlichting gaat kopen, zal je dus eerst moeten beslissen welke plafondverlichting het juiste type is voor je huis of pand. Deze keuze geeft je diverse mogelijkheden.

Voordat je de beslissing over verlichting maakt kun je het beste een professional langs laten komen om je een persoonlijk advies te geven over de keuze van het juiste type spanplafonds en spanplafondverlichting.

Als je eenmaal hebt besloten wat je wilt hebben, installeert het montagebedrijf de verlichting, ongeacht welk verlichtingssysteem je hebt gekozen.