Verlichting

Hoe zit dat nu eigenlijk met die verlichting in een spanplafond? Dankzij allerlei nieuwe technieken kan je nu, net zoals bij een gewoon plafond, bijna al je ideetjes een plaats geven in je spanplafond. Laat je fantasie dus maar gaan!

Het is natuurlijk beter de aangeboden inbouwverlichting van het spanplafond-bedrijf te laten plaatsen. Zo heb je ook de zekerheid en de garantie van het montagebedrijf. Verlichting die onder het plafond wordt gemonteerd heb je bijna altijd 100% vrije keuze.

Even een overzicht van de keuzes:

Verlichting zonder gaten

Nog een groot voordeel aan spanplafonds, is dat je ook met lichteffecten kunt werken. Zo kun je waar je wilt lichten gaan toevoegen in je plafond, zonder gaten te maken in het doek. Er word een lichtvlak opgehangen boven het doek, waardoor het plafond één groot licht is. Verschillende technieken zijn mogelijk.

Pas op: een echt lichtplafond heeft echter het nadeel dat er vliegjes tussen kunnen en blijven liggen. Men probeert dit te vermijden door een vacuüm ruimte te maken tussen twee verschillende spanplafonds boven elkaar, wat nog niet zorgt voor een 100% garantie dat er geen vuil of vliegjes tussenkomen.

Verlichting met lichtpunten onder het plafond

Een lichtpunt is de opening die gesneden wordt in het spanplafond om een licht armatuur te kunnen plaatsen.
Een nadeel van deze techniek is dat eenmaal de gaten gesneden zijn, de lichtpunten achteraf niet meer verplaatsbaar zijn.

Niettegenstaande in een traditioneel plafond is het ook niet mogelijk om achteraf de lichtpunten te verplaatsen zonder littekens.
Een voordeel van een spanplafond: Men kan altijd lichtpunten bijplaatsen in normale omstandigheden.

Spotverlichting in spanplafond

In principe is het mogelijk alle spotverlichting te plaatsen in spanplafonds zonder rekening te houden met de schade die men kan oplopen op termijn. Men plaatst soms zowel in gewone als spanplafonds kleine halogeenlampjes, die doen het stof verbranden en laten het plafond verkleuren. Dit zowel bij de traditionele plafonds als bij spanplafonds.

Om verkleuring van het plafond te vermijden is het echter beter een richtbare spotarmatuur te nemen met een bredere rand. De scharnieren van de draaibare spots zorgen echter voor afkoeling ten opzichte van het plafond.

Een bredere rand (+/- 8mm) garandeert ook een perfecte afwerking. In een polyester spanplafond is het veel eenvoudiger een spot te monteren t.o.v een pvc-spanplafond.