Doe het zelf spanplafond installeren

Iedereen heeft wel eens een spanplafonds gezien zonder te weten dat het om een spanplafond gaat.

Met spanplafonds kunnen onaantrekkelijke, oude of zelfs broze plafonds gemakkelijk worden opgehangen en zo gerenoveerd. Maar is het ook mogelijk om zelf een spanplafond te installeren en is dat echt aan te raden? Of laat je de professional liever dit speciale plafond installeren?

Het voordeel van een verlaagd plafond met een spanplafond ten opzichte van andere plafondbekledingen is dat je het appartement of huis niet hoeft op te ruimen. Dit is natuurlijk een voordeel als je het plafond wilt renoveren en al lange tijd in het appartement of huis woont. Klik hier voor meer voordelen van een spanplafond.

Doe het zelf spanplafond

Het is natuurlijk mogelijk om zelf een spanplafond te installeren, maar je moet je ervan bewust zijn dat je veel vaardigheid en ervaring nodig hebt om het te installeren.

Als je de spanplafond materialen zelf koopt, zul je de materialen waarschijnlijk niet goedkoper kopen dan een monteur van spanplafonds, omdat hij betere prijzen krijgt door zijn contracten met de fabrikanten van spanplafonds.

Je bespaart de kosten voor de installatie door de leverancier van het spanplafond, maar je moet je ervan bewust zijn dat je ook de nodige gereedschappen voor een doe het zelf spanplafond moet kopen of huren.

Benodigde materialen voor doe het zelf spanplafond

Het is mogelijk om de benodigde materialen online te kopen.

Voor de montage van je doe het zelf spanplafond heb je de volgende professionele gereedschappen nodig:

 • Stretch plafondfolie, klemmen, klemprofielen
 • Verwarmingsluchtventilatoren en -geleiders
 • Schroevendraaiers, schroeven
 • Boormachine en accuschroevendraaier
 • Snijmes, decoupeerzaag, haakse slijpmachine
 • Installatieplamuur, kompaszaag, snijmes
  Plakband, hete luchtpistool

Kijk of je het gereedschap ook kunt kopen in een set voor spanplafonds. Sommige bedrijven hebben zich gespecialiseerd in de zelfmontage van spanplafonds. Zij kunnen spanplafondsets verkopen.

Het stretch plafondmateriaal, d.w.z. de spanplafondfolie, koop je apart voor een doe het zelf spanplafond.

Klemmen doe het zelf spanplafond

Voor het doe het zelf spanplafond zijn er klemprofielen nodig om het spanplafond vast te klemmen.

De folie zelf is natuurlijk het belangrijkste, maar er zijn ook klemmen nodig om het spanplafond vast te kunnen zetten en te spannen.

De kamertemperatuur wordt verwarmd tot 50 graden met de verwarmingsventilator erbovenop gemonteerd, zodat de folie zacht wordt en kan worden gespannen.

Hoe kan ik een doe het zelf spanplafond maken?

Om een doe het zelf spanplafond te installeren, bevestig je als eerste de bevestigingsstroken.

Deze kunnen zowel aan het plafond als aan de wanden worden gemonteerd. Jij bepaalt zelf of je de stroken zichtbaar wilt laten of niet.

Dit is aan te bevelen als je van plan bent om ze als designelement in de ruimte op te nemen. In het geval dat de verlichting moet worden geïntegreerd, ben je genoodzaakt om de nodige afstanden tot het oude plafond aan te houden.

Afstand tot het plafond

Dit is afhankelijk van welk plafond moet worden overbrugd.

Voor betonnen plafonds is het ongeveer tien centimeter, terwijl het voor houten plafonds drie tot vijf centimeter is. Hang nu het plafond tussen de muren. Je past de afmetingen aan de ruimte aan tijdens de productie. Je voegt ook een zogenaamde piping toe, een kunststof rand.

De volgende stap is het gebruik van een luchtverhitter. Het zorgt ervoor dat het plafond zacht wordt.

Nu kan het op alle hoeken en zijkanten worden geklemd, waar de naam van deze plafondvorm ook vandaan komt.

Roep hulp in bij een doe het zelf spanplafond

Veel potentiële klanten van gespannen plafonds overwegen om zelf een spanplafond te maken, d.w.z. het spanplafond zelf te monteren om zo kosten te besparen op de installatie.

Als je van mening bent dat je zeer getalenteerd bent in vakmanschap en na het lezen van de volgende beschrijving er zeker van bent dat je het spanplafond zelf kunt monteren, moet je toch minstens één getalenteerde hulp nemen om het spanplafond zelf te monteren.

Voordat je dit doet, moet je echter eerst nadenken over hoe je toekomstige plafond eruit moet zien.

Als je geen ervaring heeft met spanplafonds en het spanplafond absoluut zelf wilt installeren, kun je het beste een kleine ruimte zonder hellend dak en zo min mogelijk hoeken kiezen.

Wil je liever een mat of glanzend effect?

Met het glanzende effect is het zogenaamde lak spanplafond ideaal, dat door het glanzende, bijna reflecterende effect kleine ruimtes groter doet lijken, waardoor elke ruimte er eleganter uitziet.

Het is ook belangrijk om te overwegen of het plafond moet worden voorzien van inbouwspots, omdat deze later niet meer in het spanplafond kunnen worden geïntegreerd.

Als je het geluid in de ruimte wilt verminderen, kun je ook materialen tussen de oude en nieuwe plafonds installeren die het geluid beter absorberen. Je kan ook opteren voor een akoestisch spanplafond. Hier meer info. 

Stappenplan voor je doe het zelf spanplafond

 1. Bevestig de bevestigingsprofielen
 2. Bevestig het spanplafond met klemmen
 3. Verwarm de lucht in de ruimte
 4. Spanplafond in de klemprofielen

1. Bevestig de bevestigingsprofielen

De bevestigingsprofielen worden aan het plafond of aan de wand gemonteerd. De bevestigingsprofielen zijn aan alle zijden van de ruimte gemonteerd. Je kunt de schroeven en pluggen gebruiken.

Sommigen gebruiken ook een sterke kleefstof voor het bevestigen van de kleefprofielen.

2. Bevestig het spanplafond met klemmen

Als de klemprofielen stevig zijn bevestigd, kun je het spanplafond met de klemmen in alle hoeken van de ruimte ophangen. Het spanplafond moet dan losjes aan het plafond hangen en nog niet strak gespannen zijn.

3. Verwarm de lucht in de ruimte

Afhankelijk van het type spanplafond dat je hebt aangeschaft, hangt het er nu van af of je de ruimtelucht met de ventilatorkachel tot ca. 50 graden verwarmt.

De meeste spanplafonds zijn gemaakt van PVC folie en worden dus verwarmd.

Maar zorg ervoor dat je de lucht verhitter niet direct op de spanplafondfolie richt, anders wordt deze beschadigd.

Door de verwarmingsventilator constant in te stellen, zorg je ervoor dat de ruimtelucht gelijkmatig door de ruimte stijgt en niet op een bepaald punt koeler wordt.

4. Spanplafond in de klemprofielen

Met de montagespatel wordt nu de spanplafondfolie in de bevestigingsprofielen geschoven.

Maak eerst de hoeken. Zorg ervoor dat je de diagonaal tegenover elkaar liggende hoeken na elkaar maakt voordat je je een weg baant van het midden van de zijkanten naar de hoeken.

Montage van de inbouwspots

Als je hebt besloten om plafondspots in het spanplafond te plaatsen, is het nu de tijd om ze te installeren.

Gebruik hiervoor het snijmes om de uitgerekte plafondfolie op de juiste plaats te snijden.

Plaats de versterkingsringen en monteer de lampen. Voordat je zelfs maar begint met de installatie van het spanplafond, moet je natuurlijk eerst apparaten zoals elektriciteit creëren op de plaatsen waar de inbouwspots worden geïnstalleerd.

Spanplafonds installatieprijzen vergelijken

Voordat je een stretchplafond set en de stretch plafondmaterialen zoals de folie koopt, bereken je alle kosten samen en vergelijk je de stretchplafondkosten met de installatieprijzen van spanplafonds van leveranciers in je regio.

Houd er ook rekening mee dat eventuele fouten die je kunt maken bij het installeren van het spanplafond zelf moet betalen, omdat de folie niet herbruikbaar is.

De folie is ook de duurste kostenfactor voor zelfinstallatie.